Radio 2

Primeur in België: urnemuur in kerk van Sint-Martens-Bodegem bij Dilbeek

De Sint-Martinuskerk van Sint-Martens-Bodegem bij Dilbeek krijgt een nieuwe inrichting. Een deel van  de kerk wordt omgevormd tot een groot columbarium met plaats voor zo'n zeshonderd urnen. De inspiratie komt uit Duitsland.

Dilbeek heeft een tekort aan begraafplaatsen en een overschot aan kerken. Het columbarium in de Sint-Martinuskerk van Sint-Martens-Bodegem biedt een oplossing voor beide problemen.  In de kerk zal een ruimte met muren worden afgebakend. In de muren bevinden zich nissen met plaats voor zo'n zeshonderd urnen.  Op die manier ontstaat een bezinningsruimte. "Het is een soort binnenkerkhof met alleen urnen", zegt eerste schepen Luc Deleu.

 

Duitsland

De inspiratie voor het columbarium komt uit Duitsland. Zowel de Sint-Kamilluskerk in Mönchengladbach als  de Evangelische kerk in Alt-Duisburg, werden omgebouwd tot columbarium. Het koor van de Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Bodegem met het altaar blijft beschikbaar  voor doopsels, huwelijken of begrafenissen. Het columbarium is niet voor onmiddellijk. De beschermde Sint-Martinuskerk is dringend aan restauratie toe. Het dossier wacht al sinds 2014 op goedkeuring van Vlaanderen. Pas na de restauratie kunnen de werkzaamheden voor het columbarium starten.

Meest gelezen