Russian Defense Ministry Press Service

Björn Soenens: "Er is zelfs een Russisch vliegtuig met medisch materiaal onderweg naar de VS, dat zegt alles"

Met Pasen zullen de kerken vol zitten, zei de Amerikaanse president  Donald Trump vorige week nog, maar van dat optimisme over het verloop van de coronacrisis is niets meer te merken. De prognoses voor de VS zijn alarmerend, en het is meer dan waarschijnlijk dat de manke gezondheidszorg die niet zal aankunnen. "Er is nu zelfs een Russisch vliegtuig met medisch materiaal onderweg naar de VS", zegt correspondent Björn Soenens. "Dat zegt alles."  

In heel de VS zijn nu bijna 4.000 overlijdens en meer dan 188.000 bevestigde besmettingen vastgesteld. Gisteravond sloeg president Donald Trump voor het eerst een bijzonder sombere toon aan. "We staan voor de moeilijkste twee weken in de geschiedenis van ons land", zei hij. "Maar die sombere toon was een soort omarming van de werkelijkheid", zegt correspondent Björn Soenens, want volgens de huidige voorspellingen zou het coronavirus in de VS tussen 100.000 en 200.000 doden eisen.

De manke gezondheidszorg dreigt zwaar overrompeld te zullen worden. "Alles komt bloot te liggen. Het is alsof Amerika onder de röntgenstralen moet en er allerlei gezwellen worden gevonden", zegt Soenens. "Er zijn te weinig bedden. Er zijn geen voorbereidingen getroffen. De epidemie slaat overal hard toe, maar zeker in een grote stad als New York waar iedereen dicht op elkaar woont. New York heeft 20.000 ziekenhuisbedden. In normale omstandigheden volstaat dat, maar in coronatijden vermoedt men dat er 60.000 bedden nodig zullen zijn. Er zijn nu al 11.000 mensen in het ziekenhuis door corona, en het is pas begonnen. De druk op de stad is enorm."

Russisch vliegtuig

Dat is wat de ziekenhuisbedden betreft, maar wat medisch materiaal betreft is er evenzeer schaarste. “Er is nu zelfs een Russisch vliegtuig met medisch materiaal onderweg naar de VS. Dat zegt alles. De Russen, die zelf niet veel geld hebben, sturen mondmaskers."

Dat is natuurlijk een pr-oorlog, zegt ook Soenens, maar het is een feit dat de Amerikaanse staten onderling met elkaar concurreren voor medisch materiaal. “Nu moet de federale overheid tussenbeide komen om het materiaal door te sturen naar de hotspots. Maar dat gebeurt nog altijd niet.”

Bekijk het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen