Dick Demey

Tweede schakelzorgcentrum van Limburg komt in Peer

In Peer komt het tweede schakelzorgcentrum van Limburg. Daar kunnen coronapatiënten worden opgevangen die het ziekenhuis mogen verlaten, maar nog niet naar huis mogen omdat de thuissituatie daar niet geschikt voor is. Het nieuwe woonzorgcentrum Sint-Antonius zal daarvoor worden opengesteld.

Normaal zou de nieuwbouw van het woonzorgcentrum Sint-Antonius in het centrum van Peer deze week in gebruik worden genomen door de bewoners. Voorlopig moeten ze nog wachten met verhuizen, want het gebouw gaat eerst dienen als schakelzorgcentrum. “Daar worden coronapatiënten opgenomen die zijn ontslagen uit het ziekenhuis, maar nog niet naar huis mogen omdat de thuissituatie zich er niet toe leent,” zegt Steven Matheï, burgemeester van Peer (CD&V). 

Geen gewissel tussen centra

In Sint-Truiden is er al zo’n schakelzorgcentrum. Pas als dat vol zit, zal dat in Peer gebruikt worden. “Het gebouw telt 42 bedden en is uitgerust met de nodige medisch voorzieningen. Binnen een tiental dagen zou het volledig klaar moeten zijn, maar het zal pas echt gebruikt worden als er aan nood is.”

Het centrum zal vooral patiënten ontvangen van het Mariaziekenhuis in Pelt en krijgt ook voldoende personeel. “Bewoners van het woonzorgcentrum moeten niet bang zijn, er zal geen personeel in beide centra werken", zegt burgemeester Matheï. "En laat ons in de eerste plaats hopen dat we het centrum niet zullen nodig hebben.” 

Meest gelezen