Recordverkoop aan telescopen bij volkssterrenwacht Urania: "Misschien hebben mensen wat meer tijd om naar boven te kijken"

Volkssterrenwacht Urania in Hove heeft nog nooit zo veel telescopen verkocht. “Het is nu al een tijdje mooi en helder weer. Dat wil zeggen dat het ook sterrenweer is”, vertelt directeur van Urania Marc Van den Brock in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. “Mensen merken de hemel nu beter op, misschien omdat ze wat meer tijd hebben om naar boven te kijken.”

De webshop van volkssterrenwacht Urania in Hove loopt op volle toeren. Zij verkochten nog nooit zoveel telescopen, ook al is het centrum zelf gesloten. “Sinds het mooie weer is begonnen, merken wij een stijging ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. Nu wordt er wel elke dag een telescoop verkocht”, vertelt directeur van Urania Marc Van den Broeck in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

Mensen kunnen niet meer bij ons terecht om te komen kijken, dan kopen ze maar zelf een telescoop

Marc Van den Broeck, directeur van volkssterrenwacht Urania

“Misschien hebben mensen wat meer tijd om naar boven te kijken. De hemel ziet er ook wel mooier uit omdat er minder condensatiestrepen zijn van vliegtuigen”, zegt Van den Broeck. “Ze kunnen niet bij ons terecht om te komen kijken en dan kopen ze zelf een telescoop.”

Een basistelescoop kost rond de 250 euro. “Je kan er de maan en de planeten mee bekijken. De telescoop wordt manueel bediend, dus er kan niet snel iets aan verslijten als je er gewoon door kijkt."

Venus in het Westen

De voorbije dagen kon je Venus zien staan aan de hemel. “Dat is die heel heldere ster in het Westen. De voorbije dagen stond de maan daar ook in de buurt en vormde dat een erg mooie samenstelling", vertelt Van den Broeck enthousiast. "In de ochtend kan je de planeet zelfs uitzonderlijk zien in de stad Antwerpen, wat toch een zeer fel verlichte regio is."

In de ochtend zie je nu ook een aantal andere planeten. “Jupiter bijvoorbeeld, maar ook Saturnus en Mars zijn te zien”, voegt Van den Broeck toe. 

Meest gelezen