YURI ARCURS PRODUCTIONS

Van manillen tot kwissen: 15 spelletjes om samen online te spelen

Samen met vrienden manillen of Kolonisten van Catan spelen, is in deze coronatijden geen optie meer, daar had je je mogelijk al bij neergelegd. Maar niets is minder waar: zoals je kan bijkletsen met familie en vrienden via de webcam (de camera van je computer of smartphone), zo kan je ook online spelletjes spelen met elkaar. In het overzicht hieronder vind je misschien je gading.

Op café gaan is dezer dagen geen optie meer, gaan shoppen ook niet, net als een bezoekje bij familie of vrienden. Samen spelletjes spelen wel, en daar zijn meer mogelijkheden dan je denkt: ook online kan je samen met vrienden of familie uitdagen om een kaartje te leggen, te kwissen of de mooiste tekening te maken. 

En dat is vaak niet eens zo ingewikkeld, je hoeft heus geen digitaal wonderkind te zijn om ze te spelen. Wat heb je nodig? Een internetverbinding en een app om met video te bellen zoals Skype, Google Hangouts, Zoom of FaceTime (via een iPhone). 

Sommige toepassingen hebben meer opties dan andere, maar het basisprincipe is altijd hetzelfde: je belt elkaar op en speelt via de webcam. Test ze eens uit en kijk welke het beste werkt voor jou. "Videobellen" is trouwens niet bij alle spelletjes nodig, maar het maakt het spelen natuurlijk wel veel leuker

1. Racen door Wikipedia

The Wiki Game is een race-spel in Wikipedia. Je krijgt een start-artikel en eind-artikel uit Wikipedia toegewezen. De persoon die het snelste via de links in de artikels het eind-artikel bereikt, wint het spel.

2. Kahoot!

Met Kahoot! maak je makkelijk online een kwis. Iedereen met een smartphone kan deelnemen via een code die je op de site aanmaakt. Geen zin om zelf een kwis te maken? Er staan ook heel wat voorgemaakte kwissen op de site. Om die te spelen moet je wel even een (gratis) account aanmaken.

3. Zelf een kwis maken

Voor deze moet je zelf aan de slag. Je maakt een slideshow in Powerpoint of een andere toepassing met daarin alle vragen. Tijdens het videobellen deel je je scherm en het kwissen kan beginnen. Iedereen noteert zijn antwoorden en stuurt die naar jou door via chat of mail.

Belangrijk: gebruik een applicatie waarmee je je scherm kan delen, zoals Skype, Hangouts of Kosmi

4. Hints

Ook een leuke om samen te spelen via de webcam: Hints, het spel waarbij je via gebaren duidelijk moet maken welk woord of woordcombinatie je uitbeeldt, zonder daarbij te spreken.

Met verschillende standaardgebaren zoals aan je oorlel trekken (“klinkt als”) of een aantal vingers omhoog steken (het aantal woorden) maak je duidelijk in welke richting je moet zoeken.

5. Kosmi

Kosmi is een toepassing waarmee je makkelijk een privéchatroom aanmaakt om je te amuseren met vrienden of familie. Er zijn verschillende soorten kamers: screen sharing rooms waarin je je scherm deelt, een virtuele kaarttafel waarin je een boek kaarten krijgt en een kaartspel naar keuze kan spelen, een Super Nintendokamer waarin je samen kan gamen, enzovoort. 

6. Scribbl.io

Scribbl.IO is een tekenspelletje voor groepen tot 12 personen. Je kiest zelf het aantal rondes, hoe lang je mag tekenen per beurt en zelfs welke woorden je gaat tekenen. 

scribbl.io

7. Letsdraw.it

Letsdraw.it draait ook om tekenen, maar biedt iets meer opties dan Scribbl.io. De spelmodussen zijn: raden wat je tekent, om ter mooist tekenen en zo goed mogelijk iets overtekenen.

8. Manillen

Met z’n vieren online manillen kan op manillen.online. Start een spelletje en zet de webcam op, dan kan je tijdens het spelen nog een gezellige babbel doen. 

9. Kleurenwiezen

Op Whisthub kan je samen een potje kleurenwiezen.

whisthub

10. Cards Against Humanity

Bij dit populaire kaartspel krijgt elke speler een stapeltje witte kaarten met een woord of een zin. Die moet je gebruiken om de zwarte kaarten aan te vullen tot de meest brutale, ongepaste of grappigste combinatie. Elke beurt is er een “card czar” die kiest welke combinatie er wint. 

Op Pretend you’re XYZZY kan je dit spel online spelen. Speel je het liever thuis? Dan kan je ook gewoon zelf de kaarten afdrukken.

11. Houseparty

Zin om samen te hangen, maar dan online? Via Houseparty kan je makkelijk chillen met je vrienden (en vrienden van vrienden). In de app speel je verschillende games, zoals bijvoorbeeld “wie ben ik?” (zie hieronder) en “Quick Draw”. 

12. Wie ben ik?

Voor dit spel heb je wel een huisgenoot nodig. Die hangt een post-it of een kaartje op je voorhoofd met daarop een voorwerp of de naam van een bekende persoon. Via de webcam stel je vragen aan je vrienden om zo te raden wie of wat je bent. 

13. Air Console

Air Console verzamelt allerlei spelletjes die je online kan spelen. Iemand streamt zijn of haar scherm en de rest speelt mee via de smartphone. Enkele voorbeelden: bij “fARTwork” moet je raden wat je vrienden tekenen, “Final Goal” is gezellig samen voetballen en met “Never Have I Ever” leer je elkaar beter kennen.

14. Kolonisten van Catan

De online variant van het populaire bordspel. Speel tegen de computer of tegen vrienden en familie.

15. De digitale dobbelsteen

Niet echt een spelletje, maar wel handig: de online dobbelsteen. Handig als je je fysieke dobbelsteen niet vindt.

Meest gelezen