Er wordt opnieuw gewerkt in natuurgebied Het Vinne in Zoutleeuw

Door het droge weer van de voorbije weken kan er weer gewerkt worden in Het Vinne in Zoutleeuw. Daar wordt de bodem van het drooggelegde meer gesaneerd. Maar die werken lagen stil omdat de bodem te nat was. Vandaag zijn de weersomstandigheden opnieuw goed.

Er wordt al een tijd gewerkt in het provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw. Het meer is drooggelegd om de bodem proper te kunnen maken. Maar de werken lagen stil sinds begin dit jaar omdat de bodem te nat was. Dankzij het droge weer van de voorbije weken kan er opnieuw gewerkt worden. Het saneren van de bodem is belangrijk om de diversiteit aan planten en dieren te garanderen. De grachten rond het meer zijn ondertussen proper gemaakt, en de komende weken gaan arbeiders de takken wegdoen die nog op de bodem liggen. 

Werken tijdens het broedseizoen

Er zal ook verder gewerkt worden tijdens het broedseizoen. Dat betekent dat heel wat vogels niet gaan komen broeden in Het Vinne. Maar het is belangrijk om te kunnen doorwerken, zegt gedeputeerde Ann Schevenels: “Als we nu niet doorwerken, riskeren we dat het leefgebied van de broedvogels nog veel langer ongeschikt zou zijn. Door de werken deze lente en zomer verder te zetten, kunnen ze afgerond worden tegen de volgende natte periode in de winter van 2020."

Het Vinne blijft open in deze coronatijden. Je kan er wandelen als je je houdt aan de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus: wandelen in gezinsverband of met twee, niet picknicken of op een bank zitten. En je moet ook in de buurt wonen, anders doe je een onnodige verplaatsing.

Meest gelezen