Kathleen Trumpener

Bemiddelaars in Lommel zorgen ervoor dat gezinnen minder ruzie maken

De stad Lommel schakelt vrijwilligers in die kunnen bemiddelen bij gezinnen waar het onrustig is. Omdat gezinsleden door de coronamaatregelen veel intenser samenleven, kunnen gemoederen wel eens hoog oplopen met conflicten of zelfs vechtpartijen tot gevolg. De vrijwillige bemiddelaars proberen te helpen, vanop afstand.

Kathleen Trumpener is zo'n vrijwilligster. Ze is advocate van beroep en bemiddelt nu vrijwillig. “Ik probeer mensen gerust te stellen en de gemoederen te bedaren. Daarna bieden we ze perspectieven aan hoe ze met conflicten kunnen omgaan.” Als de lokale politie in Lommel vroeger een melding kreeg van een intrafamiliaal geschil, werd dat genoteerd of er werd een proces verbaal opgesteld. Vanaf nu wordt daarbij ook doorverwezen naar zo'n gezinsbemiddelaars waarmee ze contact kunnen opnemen.

Onrust heerst

Deze bijstand zal nodig zijn verwacht Trumpener, want ze kreeg de laatste dagen al veel telefoons van mensen met vragen. Van hoe om te gaan met situaties met gescheiden ouders tot ook intrafamiliaal geweld. “Er heerst veel onrust bij de mensen, dus ze kunnen onze ondersteuning goed gebruiken. Ik verwacht dan ook dat we heel wat meldingen gaan krijgen. Gisteren kreeg mijn collega al de eerste.” 

Natuurlijk verlopen de gesprekken online, want ook de vrijwilligers mogen niet buiten komen. “Ter plekke kan je natuurlijk beter de mensen hun lichaamstaal en houding lezen, maar ze moeten ook wel begrijpen dat het maar een eenmalig bemiddelingsgesprek is om ze wat extra te ondersteunen.”

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen