Dit weekend tot 20 graden! Wat kun je doen bij mooi lenteweer zonder de maatregelen te schenden?

Het kwik klimt dit weekend lokaal tot 20 graden. Normaal gezien hét startschot voor veel mensen om naar de zee te trekken of een zonovergoten terrasje te doen. Helaas moeten we die zaken even missen. Wat kunnen we dan wel doen zonder de coronamaatregelen te schenden?

Eerst nog even dit: mooi lenteweer of niet, wees voorzichtig als je naar buiten gaat. Niet alleen voor het coronavirus, ook voor de zon. Vitamine D is gezond, maar met mate. Ook door de prille lentezonnestralen kun je verbranden. Onze huid komt uit de winter en is dus extra gevoelig. Smeer je dus zeker voldoende in. En ga alleen buiten voor essentiële verplaatsingen.

Tuinieren

Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan bij dit mooie lenteweer zijn groenste vingers bovenhalen. Het is nu het ideale seizoen om onkruid te wieden of nieuwe plantjes te planten. De meeste tuincentra en bloemenwinkels zijn gesloten, maar zoek online op of de winkel in je buurt niet thuis levert wat je nodig hebt om de lente naar je tuin te halen. Samen tuinieren kan ook een afwisselende activiteit met de kinderen zijn.

Bekijk de reportage in "Het journaal" over de drukte in een tuincentrum in Leuven:

Videospeler inladen...

Wie zelf geen tuin, terras of balkon heeft, niet getreurd. Ook dan kan je het lentegevoel in huis halen door te werken met bloemen, kamerplanten en licht. Zet de gordijnen en ramen open. Laat het zonlicht zo veel mogelijk binnenkomen en vergeet er niet van te genieten.

Stads- en/of appartementsbewoners met groene vingers kunnen trouwens ook zelf groenten of kruiden kweken. Een moestuin kan perfect binnen en op heel kleine oppervlaktes. Kleine gewassen groeien in kleine potjes die je op de vensterbank kunt plaatsen. Er bestaan zelfs speciale hangsystemen om plantjes op weinig ruimte boven elkaar te laten groeien aan het raam. Inspiratie nodig? Tik eens het woord "raamtuin" in in je favoriete zoekmachine.

© Lara Ciarabellini

Als je dan toch buiten zit, kun je bijvoorbeeld meedoen met het mussentelweekend. Ga 5 tot 10 minuutjes buiten staan en tel hoeveel mussen je hoort en/of ziet. Geef je resultaat door op deze website. Ook als je geen mussen ziet of hoort, kun je dat doorgeven.

Bekijk de reportage in "Het journaal" over het mussentelweekend:

Videospeler inladen...

Terrasje doen

Als het kwik boven de 15 graden stijgt, is dat normaal het signaal om massaal terrasjes te gaan doen. De terrasjes lonken, maar de cafés zijn uiteraard dicht. Gelukkig zijn er alternatieven.

Heb je zelf een tuin, terras of balkon? Dan is het meest voor de hand liggende om zelf buiten te gaan zitten met iets lekkers om te drinken of te eten. Geen tuinmeubelen? Versleep dan tijdelijk de keuken- of eettafel naar buiten. Of ga picknicken in je eigen tuin door een tafellaken op het gras te leggen en daarop te smullen. Ook een barbecue kan perfect al mag dat voorlopig enkel in je eigen tuin en met huisgenoten.

© Image Source, all rights reserved.

Wie zelf geen tuin heeft, zal iets meer verbeelding nodig hebben om het terrasjesgevoel op te roepen. Zet een tafel met stoelen aan het raam en probeer zo van de zon te genieten. Zet het raam open voor een heerlijke lentebries. Zet wat zomerse muziek op, neem iets heerlijk fris om te drinken of trakteer jezelf op een lekker ijsje.

Toegegeven, met vrienden, collega’s of familie een terrasje doen is veel leuker. Nodig ze daarom gewoon virtueel uit via bijvoorbeeld Messenger, WhatsApp, FaceTime, Skype, Zoom of Houseparty. In dit artikel tonen we hoe je zelf makkelijk digitaal contact maakt met anderen en hier leggen we uit hoe je samen een spelletje kunt spelen.

Wie een terrasje aan zee mist, kunnen we dan weer deze website warm aanbevelen. Daarop staat per kustgemeente de link naar minstens één webcam. Zet de webcam van de gewenste kustgemeente op, en voilà instant kustgevoel. Ga niet zelf naar de zee, de politie houdt er controles en je riskeert een boete van 250 euro.

Wandelen

Mooi lenteweer is een ideaal moment om buiten te gaan wandelen. Let wel: de maatregelen blijven van kracht. Het is niet de bedoeling om massaal vrienden op te trommelen. Je mag ook de auto niet nemen om naar een park of bos in de buurt te rijden en daar te wandelen. Wandelen mag je alleen in de buurt van je huis doen. In de war over wat nu weer wel en niet mag? Dit artikel geeft een overzicht van veelgestelde vragen.

Je mag in je eentje gaan wandelen en met mensen met wie je samenwoont. Je mag ook één vriend of vriendin van buiten het gezin meenemen, maar dan moet je anderhalve meter afstand houden. Hou ook voldoende afstand van andere wandelaars.

Belga

Ben je moe van het wandelen, dan mag je gerust even uitblazen op een bankje, maar het is niet de bedoeling om uren in een park te blijven zitten. En hou ook hier anderhalve meter afstand.

Is het te druk in je vaste park in de buurt? Online zijn veel goede wandelroutes te vinden. Bij Natuurpunt bijvoorbeeld kun je zoeken naar natuurgebieden (met wandelingen) in je buurt.

Wie het wandelen voor de kinderen wat aangenamer wil maken, kan een berenjacht overwegen. In heel Vlaanderen zetten mensen teddyberen aan het raam, zodat een suffe wandeling voor kinderen een aangename zoektocht kan worden.

Heb je zelf een tuin en merk je dat het te druk is in de parken in je buurt waardoor het moeilijk wordt om voldoende afstand te houden? Overweeg dan om gewoon in je tuin te blijven en laat de parken vrij voor wie geen of heel weinig buitenruimte heeft.

Bekijk de reportage in "Het journaal" over de drukte in de stadsparken:

Videospeler inladen...

Fietsen

De fiets nemen om buiten te sporten, is ook nog altijd een optie. Hier gelden zowat dezelfde regels als bij het wandelen: blijf in je eigen buurt, doe het met huisgenoten of met maximaal één vriend en hou voldoende afstand. Heb je geen inspiratie voor een goede fietstocht in de buurt? Stel zelf een route samen met het fietsknooppuntennetwerk.

Andere manieren om te bewegen

Zoek je andere manieren om te bewegen? Speciaal voor kinderen is er bijvoorbeeld de kaart “50 dingen die je moet doen voor je 12” met leuke opdrachten. Let ook hier op dat je voldoende afstand van anderen houdt.

Nu zoon- en dochterlief op zaterdag of zondag niet meer naar de Chiro, scouts of andere jeugdbeweging kunnen, kunnen ze vaak wel online nog ravotten. Veel lokale jeugdgroepen houden online contact met hun leden. Er is ook de “online jeugdbeweging” op Facebook met allerlei opdrachten en uitdagingen. Meer soortgelijke tips vind je bij Uitmetvlieg.be.

Familiefit daagt je dan weer uit om met het hele gezin te bewegen. Vind je dat allemaal wat te druk? Dan is een les yoga misschien meer iets voor jou. Deze gratis videolessen worden door niemand minder dan zangeres en mediafiguur Ingeborg Sergeant gegeven. Een overzicht en nog veel meer sporttips vind je bij Sporza.

Tijd voor cultuur

Het mooie weer kan ook een mooie aanleiding zijn om te kiezen voor een stevige brok cultuur. Dat gaat van kunstwandelingen in uw buurt over virtuele theatervoorstellingen tot museumbezoeken. In dit bericht van onze cultuurspecialist Joris Vergeyle staat alvast een overzicht.

Blijf je zelfs bij het mooie weer liever gezellig binnen? Onze filmman Ward Verrijcken tipt dezer dagen films- en tv-series om veilig van onder een dekentje te bekijken. Zijn recentste overzicht staat in dit bericht. Wie het liever bij klank zonder beeld houdt, vindt gegarandeerd z'n gading bij onze podcasts.

Wie liever een boek leest en dringend op zoek is naar vers leesvoer, kan eens op "Lang zullen we lezen" kijken. Daar kun je zelf grasduinen in de boekenkast van bekende en minder bekende medemensen.

Copyright 2018, Rosley Majid, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Meest gelezen