Er is een wolf gespot in het Hallerbos: "Grapje!"

Op de Facebookpagina van het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei staat dat er een wolf rondloopt in het Hallerbos. Maar het is een 1 aprilgrap. De mensen van het Regionaal Landschap willen met dit bericht ook aantonen dat we de natuur meer dan ooit nodig hebben in deze coronatijden.

"Vandaag werd voor het eerst in anderhalve eeuw opnieuw een wolf gespot in het Hallerbos – halverwege de Zavelput en de Visput. De komst van deze vrouwelijke, waarschijnlijk drachtige, wolf is een grote verrassing. Mogelijks werd de wolvin gelokt door de zoete geur van de bosanemonen die nu in bloei staan. De Vlaamse overheid roept op om het Hallerbos te mijden, uit veiligheidsoverwegingen en ook om het dier een kans te geven zich permanent te vestigen en welpjes op de wereld te zetten."

Dat lezen we op de Facebookpagina van het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei. Maar het wolvenverhaal is niet waar. Het is een 1 aprilgrap, en het is ook een manier om mensen te wijzen op het belang van de natuur, zegt Alwin Loeckx van het Regionaal Landschap: "We leven in bijzondere en ook moeilijke tijden. En we stellen vast dat er nu veel mensen gaan wandelen en dat er veel aandacht is voor de natuur. Mensen hebben de natuur nodig. We zien dat de maatschappij wat stil ligt, nu de economie op een lager pitje draait. En daardoor lijkt het dat de natuur wat meer haar plaats terugvindt in ons leven. Over enkele dagen breekt de lente helemaal door en krijgen we een explosie van natuur."

Beren en dolfijnen

Het gebeurt wel vaker dat er fake dierennieuws opduikt. "Er zijn tegenwoordig veel berichten op Facebook over wolven en beren die gespot worden op plaatsen waar je ze niet verwacht", vertelt Alwin Loeckx. "Er zouden ook opnieuw dolfijnen rondzwemmen in de baai van Venetië. Dat zijn meestal valse berichten. Dus er is ook geen wolf in het Hallerbos. Wat wel klopt, is dat we volop bezig zijn om de boommarter zijn weg te laten vinden in het Hallerbos." 

Meest gelezen