Woonzorgcentrum in Wichelen plaatst containers voor "coronapersoneel", dodentol neemt toe in woonzorgcentrum Sint-Gillis-Waas

De uitbraak van Covid-19 in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Sint-Gillis-Waas blijft doden eisen. Een 25-tal mensen zijn er mogelijk besmet, 8 mensen zijn overleden. Het woonzorgcentrum van Wichelen plaatst containers voor het personeel dat werkt op de besmette corona-afdeling. Zo moeten ze niet in contact komen met ander personeel en wordt het virus minder verspreid.

In Sint-Gillis-Waas en in Wichelen is een woonzorgcentrum besmet met het coronavirus. De woonzorgcentra proberen de verspreiding zo goed als kan tegen te gaan. “Het is hard, mijn hart is bij de bewoners en het personeel”, zegt Maaike De Rudder (CD&V), burgemeester van Sint-Gillis-Waas. 

Schrik en bezorgdheid

In het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Sint-Gillis-Waas zijn in totaal al 8 mensen overleden aan het coronavirus. “Pas vorige week hebben we vernomen dat er een besmetting is, vandaag zijn er al 8 mensen overleden. Dat doet ons veel als gemeente”, zegt burgemeester Maaike De Rudder. “Er zijn nog een 25-tal bewoners die mogelijk besmet zijn met het virus, maar zij worden niet getest. Enkelen van hen zijn ernstig ziek.”

De getroffen afdeling is volledig in quarantaine geplaatst. “We volgen de raad van het Agentschap Zorg en Gezondheid goed op, meer kunnen we niet doen. Eens het virus binnen zit, zit het binnen”, gaat De Rudder verder. “Het personeel heeft schrik om de mensen te verzorgen. Sommige personeelsleden zijn ook al ziek, het is een moeilijke taak.” Ook de bewoners en de familie van de bewoners zijn ongerust: “De bewoners die gezond zijn, hebben veel vragen, ook de familieleden zijn enorm bezorgd. Het is een vreselijke periode waar we door moeten, maar we moeten erdoor.”

Containers voor "coronapersoneel"

In het woonzorgcentrum van Wichelen zijn 5 bewoners overleden aan het coronavirus. Daar nemen ze nu extra maatregelen. “We hebben enkele containers geplaatst die dienen als aparte kleedruimte en refter voor het personeel dat op de corona-afdeling werkt”, zegt burgemeester Kenneth Taylor (Samen). “Met de containers willen we het personeel dat werkt bij de besmette bewoners afscheiden van de andere personeelsleden.”

Het is als personeelslid niet evident om elke dag te komen werken, dus we doen het uiterste voor hen

Het idee komt van het woonzorgcentrum zelf. “Wij zijn een van de eerste woonzorgcentra die getroffen werden door het virus, dus we moesten als eerste het probleem oplossen. We hebben dus gezocht naar oplossingen want we willen er alles aan doen om ons personeel te beschermen maar ook om de bewoners die nog niet besmet zijn, gezond te houden.”

Veel personeelsleden zijn ongerust stelt Taylor. “Ik heb daar uiteraard alle begrip voor, het is echt niet evident om elke dag te gaan werken naar een woonzorgcentrum waar Covid-19 is vastgesteld. Dus wij doen het uiterste om hen te beschermen.” In het woonzorgcentrum zijn al 5 mensen overleden aan het coronavirus. “Dat is een zware tol voor ons woonzorgcentrum. Enkele mensen zijn wel al aan de betere hand, maar dat is moeilijk te stellen want soms flakkert het virus opnieuw op. We bekijken elke dag hoe het verder verloopt.”

kasto80

Meest gelezen