90 procent van Brusselse hotels gesloten: "Herstel zal veel langer duren"

De Brusselse hotelsector trekt aan de alarmbel. Zowat 90 procent van de hotels staat momenteel leeg door de coronacrisis. Maar intussen blijven de kosten oplopen. Daarom vraagt de hotelsector niet alleen om de betaling van bepaalde belastingen uit te stellen maar om sommige belastingen gewoon te laten vallen. 

De hotels in Brussel zijn leeg. De enige hotels die nog open zijn, kunnen maar rekenen op een bezetting van 2 tot 5 procent en blijven open om bijvoorbeeld bemanningen van cargovliegtuigen of goederentreinen nog onderdak te bieden. De hotels die dicht zijn, doen beroep op technische werkloosheid, maar zitten evenwel nog met een vaste kost. Er moet namelijk een permanentie voorzien worden. "De permanentie wordt 24 uur per dag verzorgd door drie à vier mensen", legt Yves Fonck, voorzitter van de Brussels Hotel Association (BHA) uit. Op maandbasis is dat 20 tot 25.000 euro.  Dat is voor bepaalde hotels al vrij problematisch, want er is geen omzet", verduidelijkt Fonck.

Annuleringen zomermaanden

De sector vreest ook dat de  heropleving veel moeizamer zal verlopen dan die van bijvoorbeeld de winkels. De hotels zijn grotendeels afhankelijk van internationale klanten en de bedrijfsactiviteit, maar zolang de grenzen toe blijven in andere landen is dat een probleem. De reservaties die al vastlagen voor de zomermaanden worden nu ook al geannuleerd. 

We vrezen dat de bezetting van de hotels in juli en augustue 60 tot 70 procent lager zal liggen dan normaal

Yves Fonck, voorzitter van de Brussels Hotel Association

"Stel dat de hotels terug openen in juli of augustus dan gaan we nog altijd tegen een bezetting kijken die 60 tot 70 procent lager is dan voorheen. Dat zorgt nog altijd voor onvoldoende cashflow. Dat wordt denk ik de doodsteek voor hotels. In plaats van kosten uit te stellen, moeten we ons met de overheden buigen over de vrijstelling ervan", pleit Fonck. 

 

Daarom vraagt de hotelsector  om steunmaatregelen die langer duren dan het einde van de quarantaine-periode.

 

 

 

 

Meest gelezen