Videospeler inladen...

Bewoners van woonzorgcentrum in Wingene zonder symptomen toch besmet met coronavirus: "We lopen achter de feiten aan"

In woonzorgcentrum Amphora in Wingene blijken 13 bewoners zonder symptomen toch besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit een test waarvoor een arts zelf het initiatief had genomen nadat andere bewoners wél ziek waren geworden. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil zo snel mogelijk breder gaan testen in woonzorgcentra.

"Het is begonnen met een drietal bewoners die symptomen begonnen te vertonen", vertelt verpleegkundige Suzanne Galle van Amphora in Wingene vanavond in "Terzake" over het coronavirus in haar woonzorgcentrum. "Ze hadden koorts en moesten hoesten. Daarop hebben we hen getest. In dezelfde gang bleken nog twee bewoners symptomen te hebben. Ook hen hebben we getest. Ze bleken allemaal positief."

"Hierop heeft onze coördinerende arts het initiatief genomen om alle bewoners van die gang te testen, tegen de richtlijnen in. We vielen achterover van de resultaten. Op een afdeling bleken 13 van de 15 bewoners drager van het coronavirus, zonder dat ze symptomen hadden."

We weten wie ziek is, maar we weten niet wie besmet is.

"Voor ons was dat een bom die viel", zegt directeur Hans De Clerck. "We dachten: wat gebeurt hier? Hoe kunnen we dit binnen de perken houden? Want eigenlijk lopen we achter op de feiten. We weten wie ziek is, maar we weten niet wie besmet is."

Bekijk hieronder de reportage over de situatie in Amphora in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Onrust

Amphora heeft alle bewoners die positief op het coronavirus hebben getest op een afdeling samengebracht. Zo kan het personeel zich beter organiseren en kan het ook zichzelf beter beschermen. Het personeel dat de andere bewoners verzorgt, is echter ongerust want bewoners kunnen dus ook drager zijn zonder dat ze symptomen vertonen.

"Voor de medewerkers is het moeilijk om te weten wie wel of niet besmet is", zegt Galle. "We hebben aan den lijve ondervonden dat we dat niet altijd aan de hand van symptomen kunnen zien. Het personeel heeft veel nood aan duidelijkheid."

Zolang je geen koorts of symptomen had, moest je blijven werken.

Sinds deze week krijgen woonzorgcentra extra beschermende kledij, maar ook zonder schorten en mondmaskers bleef het personeel al die tijd aan het werk. "Zolang je geen koorts of symptomen had, moest je blijven werken", getuigt een verpleegkundige van een ander woonzorgcentrum anoniem bij "Terzake". "Koorts gaf de doorslag. Nu blijkt dat sommig personeel dat zich onwel voelde, maar geen koorts had, toch drager is van het coronavirus. Als je dat niet weet, geef je het door."

Dubbele strategie

In de studio van "Terzake" benadrukt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dat hij al maatregelen voor woonzorgcentra heeft opgelegd een week voor de federale regering coronamaatregelen in het hele land afkondigde. "Niemand mocht nog op bezoek in woonzorgcentra, behalve personeel en mantelzorgers", zegt hij.

Beke wil zo snel mogelijk gebruik maken van de verhoogde testcapaciteit die federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) heeft aangekondigd. "Ik denk dat we een dubbele strategie moeten hanteren", zegt hij. "We moeten woonzorgcentra met een uitbraak van het coronavirus testen, maar ook woonzorgcentra waar dat niet het geval is om te kijken of dit een breder fenomeen is."

Hoewel Beke zich bereid toont het beleid indien nodig aan te passen, vraagt hij zich af welke extra maatregelen nog kunnen helpen. "In Wingene blijken 13 mensen positief zonder dat ze symptomen hebben. Wat wil dat dan zeggen? Welk beleid moeten we daar tegenover stellen? Bezoekers mogen woonzorgcentra al niet meer binnen en ik hoor van veel woonzorgcentra dat ze dat strikt naleven. Wat kunnen we nog meer doen?"

Bekijk hieronder het gesprek met Wouter Beke in de studio van "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Mondmaskers

Beke belooft woonzorgcentra alvast dat ze alle nodige beschermingsmateriaal zullen krijgen. "Vorige week hebben we al een lading mondmaskers onder de woonzorgcentra verdeeld, deze week is een tweede lading toegekomen. Daarvan hebben we een staal naar een laboratorium gestuurd om het aan kwaliteitstesten te onderwerpen. Als dat zo is, zullen we ook die lading verdelen."

"Het gaat om meer dan mondmaskers alleen. Ook alcoholgels waren een probleem. We hebben hemel en aarde bewogen om alcohol die hier in België voor private consumptie wordt geproduceerd, naar gels om te vormen zodat we niet van het buitenland afhankelijk zijn. We bekijken ook hoe we het probleem van schorten kunnen oplossen. Wat we binnenkrijgen, verdelen we zo snel als mogelijk."

Antistoffen

Klinisch bioloog Herman Goossens van de universiteit van Antwerpen heeft oren naar de dubbele strategie van Beke om woonzorgcentra met en zonder uitbraak van het coronavirus te testen. "Als je de cijfers van Amphora in Wingene hoort, vraag je je af of we iets over het hoofd hebben gezien. Is het een uitzondering of zijn er toch meer mensen besmet dan gedacht?"

Als je de cijfers van Amphora in Wingene hoort, vraag je je af of we iets over het hoofd hebben gezien

Herman Goossens

Goossens denkt alvast dat het laatste het geval is. "Zeker zullen we pas zijn indien we de bevolking op grote schaal op antistoffen zullen testen. Het zou best kunnen dat het coronavirus zich breder heeft verspreid dan we tot nu toe denken. Uit uitgebreide studies in Zuid-Korea en nu ook in IJsland blijkt dat vooral mensen tussen de 20 en de 40 drager van het virus zijn, terwijl ze geen symptomen hebben. Zij geven het door aan hun ouders of hun grootouders."

Meest gelezen