Antwerps thuisverpleger Jo Van Hove: "Ik kom heel veel eenzaamheid tegen"

Overal ten velde werken zorgverleners keihard om de coronacrisis het hoofd te bieden.  Op Eén vanavond trekt "Pano" op pad met mensen die het dichtst bij het virus komen. Dat zijn verpleegkundigen in ziekenhuizen en woonzorgcentra, maar ook thuisverplegers zoals Jo Van Hove uit Antwerpen. 

Jo Van Hove trekt elke dag alleen op pad om zijn vaste klanten te verzorgen. Op een normale dag legt hij tot 25 huisbezoeken af, maar door de coronacrisis zijn het er nu een pak minder. Het is ook heel anders werken, vertelt Jo bij Radio 2 Antwerpen.  "De eerste twee weken waren zeer hectisch. Mensen die mij plots zagen aankomen met een mondmasker op vonden dat eerst stom. Ze namen die coronamaatregelen ook niet ernstig. Ik heb zelfs moeten dreigen dat ik niet meer kom als ze niet thuisblijven en dat ze dan maar naar een ander moeten bellen." Intussen is het volgens Jo gebeterd en blijven de meesten binnen.

Als je niet thuisblijft, dan kom ik niet meer!

Jo Van Hove, thuisverpleger

De mensen bij wie hij langsgaat, wonen vaak alleen en zijn nu nog eenzamer geworden. "Zij zitten met veel vragen", vertelt Jo. "Er komen minder mantelzorgers langs en de poets- of gezinshulp komt ook niet. Ik heb mensen die de hele dag alleen zitten, dat is triestig." Doordat er minder cliënten zijn, is er wel meer tijd om met mensen bezig te zijn. "Ze willen je langer houden. Zo vragen cliënten soms al eens of ik de hond wil uitlaten."

Coronadreiging

Veel van zijn cliënten zitten bovendien in de risicogroep en Jo weet niet altijd of ze de voorzorgsmaatregelen strikt opvolgen. "Iedereen die ik tegenkom, kan een mogelijke besmetting zijn voor mij en dat maakt dat ik alerter ben dan anders."

Ik kan mij wel nog heel kwaad maken op mensen die toch nog systematisch met de kleinkinderen op bezoek gaan bij oma en opa, terwijl je weet dat opa hartklachten heeft.

Jo Van Hove, thuisverpleger

Jo Van Hove vindt het belangrijk dat hij zijn verhaal kan doen in "Pano" vanavond. "Veel mensen zijn bang en gefrustreerd", legt hij uit, "dan is het goed dat er in een crisis mensen zijn die het hoofd koel kunnen houden. Ik kan mij wel nog heel kwaad maken op mensen die toch nog systematisch met de kleinkinderen op bezoek gaan bij oma en opa, terwijl je weet dat opa hartklachten heeft. Hoe lomp kan je zijn", denkt hij dan.  

Toi toi toi

Jo waardeert ook het applaus dat mensen in de zorg, zoals  hem, elke avond te beurt valt. "Ik wandelde eens op straat in mijn buurt en om 20u hoorde ik het applaus", vertelt hij enthousiast. "Ik kreeg daar echt de bibber van, zo ontroerd was ik." Hij heeft ook een boodschap aan alle andere hulpverleners: "toi, toi, toi."

U kan de volledige reportage van "Pano" bekijken vanavond om 20.40 uur op Eén. 

 

Meest gelezen