Autistische Warre ervaart coronamaatregelen als iets positiefs: "Geen prikkels op bus of speelplaats."

Terwijl de strenge coronaregels voor de meeste kinderen kommer en kwel zijn, lijkt Warre uit Halen er wel bij te varen. De tienjarige jongen met autisme vindt het heerlijk om veilig thuis te zijn, ver weg van de dagdagelijkse drukte. Naar aanleiding van Wereld Autisme Dag belde Radio 2 Limburg zijn mama op voor een woordje uitleg. 

Wie autisme zegt, denkt al snel aan strakke schema’s en vaste structuren. “Maar een ander belangrijk deeltje bij kinderen met een degelijkere stoornis is prikkelgevoeligheid”, verduidelijkt Hilde Wijnants, de moeder van Warre. “Nu ons zoontje niet meer naar school moet gaan, valt er heel wat druk weg. Zo moeten we ons ’s morgens niet meer haasten om op tijd de deur uit te zijn en ervaart Warre geen prikkels op overvolle bussen of een rumoerige speelplaats. Stuk voor stuk activiteiten die hem doorgaans heel wat spanning bezorgen.” 

Warre is een actieve jongen die nood heeft aan zijn vaste hobby’s. In het weekend gaat hij naar de Chiro en de zwemles en op woensdagnamiddag ontdekt hij samen met een clubje kinderen en volwassenen de natuur. “Een soort survivalactiviteit”, legt zijn mama uit. “Hij leert daar dingen zoals vuur maken en sjorren, vaardigheden die een impuls geven aan zijn zelfvertrouwen.” Verder houdt Warre van rust, gaat hij herrie uit de weg en vindt hij overbodige aanrakingen maar niets. “Onze avonturier draagt altijd korte broeken, ook in de herfst of in de winter.”

We hadden geen huiswerk maar schoolwerk ingepland, en dat kan natuurlijk niet op een woensdagnamiddag

Hilde Wijnants, de mama van Warre

De structuur en regelmaat die wegvallen, passen Hilde en haar echtgenoot nu zelf in. “Warres papa werkt momenteel thuis”, vertelt ze. “We hebben schemaatjes gemaakt waarin we heel duidelijk maken wanneer hij wat kan doen. We stellen hem niet enkel voor welk schoolwerk hij kan maken, maar ook wat er gespeeld kan worden. En dat werkt prima, zolang we een logische planning maken.” Zo verliep alles vorige week maandag en dinsdag op wieltjes, tot op woensdag het middaguur verstreek. “We hadden geen huiswerk maar schoolwerk ingepland, en dat kan natuurlijk niet op een woensdagnamiddag”, stelt Hilde. “Een fout die we geen tweede keer hebben gemaakt!”

Zelf is Warre niet bang voor corona, al neemt hij de maatregelen wel heel ernstig. “Hij weet dat hij binnen moet blijven om niet ziek te worden, wast zijn handen regelmatig en houdt de nodige afstand van mensen. Dat deed hij in begin zelfs met zoveel overgave, dat we hem moesten duidelijk maken dat hij wél nog in de buurt van mama en papa mocht komen. Wij mogen gelukkig blijven knuffelen.” 

Ondanks het feit dat alles nu vlot verloopt, vreest Hilde het moment waarop de maatregelen teruggeschroefd zullen worden. “Van het ene op het andere moment teruggaan naar de chaos van de dag wordt erg spannend. We zullen Warre’s gedrag nauwgezet in de gaten moeten houden, wanneer hij terugkomt van school.”

De stap om terug naar school te gaan, zal veel ondersteuning vergen

Ook bij de Limburgse Stichting Autisme houden ze hun hart vast voor het ogenblik waarop het tij zal keren. “Het feit dat er op dit moment geen richtdatum is, maakt het extra moeilijk”, zegt thuisbegeleidster Melissa Winters. “We kunnen niemand helpen met het maken van een weekplanning of een aftelkalender. De stap om terug naar school te gaan zal dan ook veel ondersteuning vergen.”

Winters benadrukt tenslotte dat Warre niet de enige jongen met autisme is die de “light lockdown” als iets positiefs ervaart. “Maar de grootste groep lijdt wel degelijk onder het wegvallen van veel duidelijkheid en structuur”, benadrukt ze.  “In talrijke gevallen kan de thuisomgeving niet tegemoet komen aan iemands gebruikelijke behoeften. In veel gezinnen zorgt dat momenteel voor stresserende situaties.”

Meest gelezen