Radio 2 Antwerpen

Bloemencorso Loenhout in gedrang: "Door corona missen we miljoenen Nederlandse dahlia's"

In de Wuustwezelse deelgemeente Loenhout maken ze zich grote zorgen over hun jaarlijkse bloemencorso."Het huilen staat me nader dan het lachen", zegt organisator Herman Verschraegen op Radio 2 Antwerpen. Door de coronacrisis dreigen de praalwagens miljoenen Nederlandse dahlia's mis te lopen.

"Het huilen staat me nader dan het lachen op dit moment. Sinds 1952 is de Loenhoutse bloemencorso altijd uitgereden ongeacht weersomstandigheden of tegenslagen", zegt organisator Herman Verschraegen op Radio 2 Antwerpen. Hoewel de praalwagens vol bloemenpracht pas half september uitrijden, zit Loenhout nu al met kopzorgen. "De bloembollen van de dahlia's moeten voor 1 mei in de grond. Het planten zal ondanks de coronamaatregelen wel lukken. Maar de afgelasting van heel wat Nederlandse bloemencorso's is voor ons een gigantisch probleem", vertelt Verschraegen in "Start Je Dag".

Voor het eerst in 68 jaar geen corso? Het huilen staat me nader dan het lachen

Herman Verschraegen

"Voor onze Loenhoutse bloemencorso hebben we 4 miljoen dahlia's nodig. Die geplukte bloemen blijven maar drie dagen vers. Daarom hebben we al jaren een uitwiselingssysteem met andere corso's in Nederland", zegt Verschraegen. "De dahlia's beginnen te bloeien vanaf begin augustus en dan gaan we ook plukken. De versgeplukte bloemen gaan dan week na week naar de plek waar op dat moment een corso uitrijdt. Zo krijgen wij begin september vanuit andere gemeentes heel wat bloemen voor de Loenhoutse praalwagens. En daar wringt het schoentje", zegt Verschraegen. "Van de zes grote bloemencorso's zijn er al zeker vier afgelast. Ook die van Zundert net over de grens. Dat is de grootste van Europa en zowat onze zustercorso. Wij vrezen dat er van die kant geen dahlia's naar Loenhout komen dit jaar. En dat is een ramp."

Ouders smeken me om de corso zeker niet af te blazen. Heel wat Loenhoutse jongeren werken in de zomervakantie aan de bloemenwagens

Herman Verschraegen

Crisisberaad

Een afgelaste bloemencorso betekent een klein drama voor de Wuustwezelse deelgemeente. "Van de 4.000 inwoners van Loenhout werken er zeker 3.000 mee aan de bloemencorso. Ons dorp kijkt hier een heel jaar naar uit", zegt Verschraegen. "Ik heb intussen ook een aantal bezorgde ouders aan de lijn gehad. Hun pubers lopen nu al de muren op door de coronacrisis. Die ouders smeken me bijna om de corso te laten doorgaan. Heel wat Loenhoutse jongeren werken heel de zomervakantie mee aan de opbouw van de praalwagens."

De organisatoren van de Loenhoutse bloemencorso geven de moed nog niet op en leven op een laatste sprankeltje hoop. "Morgen houden we crisisoverleg. Wordt het een afgeslankte versie of een minicorso? Moeten we toch alles afblazen? Dat zullen we morgen zien", besluit Verschraegen bij Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen