Belga

Bombardement in Mortsel digitaal herdacht door coronamaatregelen

In Mortsel wordt zondag het bombardement van 77 jaar geleden digitaal herdacht. Normaal was er een grote bijeenkomst gepland, maar door het coronavirus kan die niet plaatsvinden. Het stadsbestuur besloot daarom de herdenking via de computer te organiseren en plaatst verschillende getuigenissen online van mensen die er toen bij waren.

Op 5 april 1943 vond er een bombardement in Mortsel plaats. “Het was het grootste bombardement van de Tweede Wereldoorlog binnen de Benelux”, vertelt Mortsels burgemeester Erik Broeckx (N-VA). “Er waren ongelooflijk veel slachtoffers. 936 mensen zijn toen omgekomen, waaronder zo’n 200 kinderen. Vier scholen in Mortsel werden gebombardeerd. Dat heeft een verschrikkelijke impact gehad op heel wat families.”

Ook in coronatijden mogen we die vele slachtoffers niet vergeten

Burgemeester van Mortsel, Erik Broeckx (N-VA)

Daarom vindt burgemeester Broeckx het belangrijk om die gebeurtenis jaarlijks te herdenken. “De laatste jaren hadden we veel moeite gedaan om de laatste overlevenden en hun families, waaronder de kinderen en kleinkinderen, samen te brengen. We hadden ook extra aandacht voor jongeren. We probeerden hen samen te krijgen om deze gebeurtenis te herdenken”. De coronamaatregelen strooien nu roet in het eten. Omdat alle samenkomsten in groep verboden zijn, kan ook de herdenkingsplechtigheid niet doorgaan.

Daarom heeft het gemeentebestuur beslist om de herdenking online te organiseren. Op zondag 5 april om 11 uur zullen er verschillende video’s gepost worden met toespraken, maar ook met getuigenissen van mensen die er 77 jaar geleden bij waren. De burgemeester gaat op dat tijdstip op zijn eentje ook een bloemenkrans leggen aan de gedenksteen op de begraafplaats. “Dat gaat eenzaam zijn, maar ook in coronatijden mogen we die vele slachtoffers niet vergeten”, aldus Broeckx.

Meest gelezen