De Hongaarse premier Orbán kondigde eerder deze week strengere maatregelen aan in de strijd tegen corona. Misbruikt hij zijn macht?
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

Is Hongaarse corona-aanpak de druppel? CD&V ondertekent oproep om partij van premier Orbán uit EVP te zetten

Dertien Europese christendemocratische partijen, waaronder CD&V, willen dat de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán definitief uit de Europese Volkspartij wordt gezet. De corona-aanpak van de regering-Orban is voor hen de spreekwoordelijke druppel: "Een duidelijke overtreding van de Europese waarden."

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft geen al te goede reputatie in de Europese Volkspartij. Zijn Fidesz-partij werd in maart 2019 geschorst (in februari van dit jaar werd die schorsing verlengd) omdat het beleid van de Hongaarse regering niet strookt met Europese fundamentele waarden als de rechtstaat, een vrije pers en academische vrijheid.

De schorsing houdt in dat Fidesz uitgesloten wordt van alle EVP-bijeenkomsten en ook niet in aanmerking komt voor politieke posten binnen de Europese Volkspartij. De verkozenen van Fidesz blijven wel in de EVP-fractie zitten in het Europees Parlement.

Dertien partijen uit de EVP roepen nu echter op om Fidesz definitief uit de EVP te knikkeren. Ze hebben daarover een brief gestuurd naar EVP-voorzitter Donald Tusk (zie afbeelding onderaan in dit artikel), de voormalige voorzitter van de Europese Raad, die in zijn vorige functie Hongarije geregeld op de korrel nam. Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens en CDH-voorzitter Maxime Prevot hebben de brief ondertekend. CD&V stond eerder ook al achter de schorsing van Fidesz.

Virus misbruikt om macht te versterken

In de brief wijzen de dertien voorzitters naar de recente coronamaatregelen die de Hongaarse regering heeft genomen. Die houden onder meer een noodtoestand in die onbeperkt is in de tijd en laten premier Orbán toe om per decreet te regeren. Wie de regels omtrent thuis blijven en quarantaine overtreedt, riskeert een celstraf van 8 jaar. (Lees meer daarover in dit artikel.)

"Een duidelijke overtreding van de grondbeginselen van de liberale democratie en Europese waarden", vinden de dertien voorzitters. "De strijd tegen Covid-19 vereist uitgebreide maatregelen, maar het virus mag niet misbruikt worden om de noodtoestand onbeperkt in de tijd in te voeren. Wij vrezen dat premier Orban zijn recent verkregen macht zal gebruiken om de greep van de overheid op de maatschappij nog meer te versterken."

De dertien partijen roepen daarom artikel 9 in van de EVP-statuten om Fidesz uit de EVP te zetten. "De recente ontwikkelingen bevestigen onze overtuiging dat Fidesz, met haar huidige beleid, niet langer van een volledig lidmaatschap kan genieten."

Het is nu aan EVP-voorzitter Tusk om een eventuele procedure tot uitzetting in gang te steken. Als het effectief tot een nieuwe stemming komt, is een tweederdemeerderheid nodig om Fidesz uit de partij te kunnen zetten, met minstens 50 procent van de leden aanwezig.

Beluister een gesprek met Europees Parlementslid Kris Peeters (CD&V) uit "De ochtend" op Radio 1:

De brief werd onder meer ondertekend door CD&V-voorzitter Coens en CDH-voorzitter Prevot, alsook door de voorzitters van de Nederlandse, Deense en Griekse christendemocratische partijen.

Meest gelezen