OLV - Campus Aalst

Damiaaninstituut Aarschot zoekt materiaal om plastic gezichtsmaskers te maken

Enkele leerkrachten van het Damiaaninstituut in Aarschot maken vrijwillig plastic gezichtsmaskers voor de zorgsector. De bestellingen lopen binnen, maar hun grondstoffen zijn op. "De stad Aarschot heeft net nog 450 maskers besteld, maar we kunnen hen niet helpen zolang we geen grondstoffen hebben".

Het was Lieven Scheire die de leerkrachten van het Damiaaninstituut in Aarschot ertoe aanzette om de gezichtsmaskers te maken. Op 25 maart deed Scheire in 'Vandaag' op één een oproep aan bedrijven met een industriële laser in huis om er plastic gezichtsmaskers mee te maken.  "Een collega van me hoorde dit en is meteen in actie geschoten", vertelt leerkracht Wim Van de Staey van het Damiaaninstituut. "Onze school heeft zo'n industriële laser voor de technische richtingen. Binnen de kortste tijd hebben verschillende leerkrachten zich als vrijwilliger opgegeven en zijn we begonnen met de productie van de maskers."

 "Het zijn voor alle duidelijkheid geen mondmaskers", vertelt Wim aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Het gaat om plastic gezichtsmaskers die het hele gezicht beschermen tegen rondzwervende lichaamsdruppels die vrijkomen bij bijvoorbeeld niezen. De maskers worden vooral gebruikt door de zorgsector. Face shields worden ze ook wel genoemd."

Oproep

De plastic gezichtsmaskers worden gemaakt uit kunstofplaten van polycarbonaat of petb. In totaal maakten de leerkrachten al zo'n 150 maskers, die vooral in de zorgsector gebruikt worden. "De aanvragen blijven binnenlopen", aldus leerkracht Wim. "Zo plaatste de stad Aarschot onlangs een bestelling van 450 maskers. Maar wij kunnen die helaas niet maken, omdat we geen grondstoffen meer hebben. We hebben al rondgebeld naar leveranciers in Aarschot, maar die zitten allemaal door hun voorraad heen. Nochtans zijn de masker een grote hulp in de zorgsector."

Het Damiaaninstituut in Aarschot doet daarom een oproep naar iedereen transparante kunststofplaten kan leveren. "Ze moeten 0,75 milimeter dik zijn en doorzichtig."

Meest gelezen