Videospeler inladen...

"De avond is ongemak" van Marieke Lucas Rijneveld haalt shortlist International Man Booker Prize 

“De avond is ongemak” van Marieke Lucas Rijneveld is een van de zes overgebleven romans voor de International Man Booker Prize 2020. Dat heeft de jury van de prestigieuze internationale prijs bekendgemaakt. Een Nederlandse roman op de shortlist: dat is nog nooit eerder gebeurd. De debuutroman van Rijneveld verscheen in januari 2018 in Nederland en werd een van de best verkochte literaire romans van het jaar. De Britse uitgeverij Faber & Faber publiceerde het boek vorige maand onder de titel “The Discomfort of Evening”.  

Het is nooit eerder gebeurd: een Nederlandse roman die in vertaling doordringt tot de shortlist van de International Man Booker Prize. “De avond is ongemak”, in vertaling “The Discomfort of Evening” staat op het lijstje van 6 boeken die kans maken op een van de meest prestigieuze literaire prijzen. Dat heeft de jury  bekendgemaakt.

De Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld laat met haar debuutroman internationaal vermaarde schrijvers als Michel Houellebecq en Jon Fosse achter zich, die de uiteindelijke selectie niet haalden. De vertaalrechten zijn inmiddels verkocht aan 15 landen. 

Dood, geloof en rouw

“De avond is ongemak” is een autobiografisch geïnspireerd verhaal over een strenggelovig gezin waarin een kind overlijdt. Alle familieleden reageren elk op hun eigen manier op het drama. De ouders zijn zo verlamd door hun verdriet dat ze niet doorhebben hoe hun andere kinderen langzaam ontsporen. Het verbluffende romandebuut is doortrokken van seksualiteit, geloof, rouw en de hardheid van het bestaan.

Een rijke, schitterende roman over rampspoed en rouw.

Britse krant The Guardian

Marieke Lucas Rijneveld en Lize Spit over "De avond is ongemak" in "Van Gils en gasten", 25 oktober 2018:

Videospeler inladen...

De International Man Booker Prize wordt ieder jaar toegekend aan een vertaalde roman die verschijnt in het Verenigd Koninkrijk of Ierland en wil daarmee het publiceren en lezen van kwaliteitsfictie van over de hele wereld in het Engels taalgebied bevorderen. Zowel romans als verhalenbundels komen voor de prijs in aanmerking. 

De andere romans op de shortlist zijn dit jaar “The Enlightenment of the Greengage Tree” van de Iraanse schrijver Shokoofeh Azar, “The Adventures of China Iron” van de Argentijnse Gabriela Cabezón Cámara, “Tyll” van de Duitser Daniel Kehlmann, “Hurricane Season” van de Mexicaanse Fernanda Melchor en “The Memory Police” van de Japanse Yoko Ogawa.

Iedere genomineerde auteur en vertaler ontvangt 1000 pond. Op 19 mei wordt de winnaar bekendgemaakt. Het prijzengeld van 50.000 pond (57.000 euro) wordt verdeeld tussen de vertaler en de schrijver.

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde In 2015 met de meermaals herdrukte dichtbundel “Kalfsvlies”, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In januari 2019 verscheen haar tweede poëziebundel “Fantoommerrie”.

"De avond is ongemak" stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019 en in juli 2019 ontving zij de ANV Debutantenprijs. "Fantoommerrie" was genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2020 en is bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020.

Meest gelezen