Europese Commissie stelt nieuwe maatregelen voor: "Elke euro moet nu naar de strijd tegen corona gaan"

De Europese Commissie heeft een aantal extra maatregelen voorgesteld om de lidstaten bij te staan in hun aanpak van de coronacrisis. De Commissie stelt onder meer voor om een noodfonds op te richten dat werknemers en zelfstandigen moet beschermen tegen volledige werkloosheid.

De verspreiding van het nieuwe coronavirus treft niet alleen de volksgezondheid, ook de economie in alle Europese lidstaten krijgt het zwaar te verduren. Verschillende landen hebben daarom maatregelen genomen om werknemers en zelfstandigen te beschermen tegen volledige werkloosheid, door bijvoorbeeld een systeem van werkduurvermindering in te voeren. Daardoor lopen de overheidsuitgaven wel op.

Lidstaten die dat nodig hebben, zouden daarom volgens een nieuw voorstel van de Commissie goedkoop geld kunnen lenen om de gevolgen van die maatregelen op de begroting op te vangen. De Europese Commissie wil daarvoor een noodfonds van in totaal 100 miljard euro ter beschikking stellen. "Dit kan de gevolgen van de recessie verzachten. Mensen verliezen hun baan niet. Het zorgt ervoor dat bedrijven opnieuw aan de slag kunnen met vernieuwde kracht. Dit is Europese solidariteit in actie", zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen tijdens een persconferentie. 

De Commissie benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat, in tijden van uitzonderlijke crisis. Ook tijdens de grote financiële crisis werd al eens zo'n noodfonds opgericht.

Lidstaten beslissen zelf over verdeling tussen de regio's

Daarnaast wil de Europese Commissie ook extra geld voorzien voor de landbouwsector en de visserij, twee essentiële sectoren in de voedselvoorziening. En lidstaten zouden ook de toestemming krijgen om al het Europees geld dat ze ontvangen te gebruiken in hun aanpak van de coronacrisis. Elke euro van het Europese budget moet nu naar de coronacrisis gaan, besluit de Commissie.

Lidstaten zullen ook zelf mogen bepalen naar welke regio het geld moet gaan. Die beslissing is onder meer voor Vlaanderen belangrijk. De Vlaamse regering had eerder verontwaardigd gereageerd omdat het grootste deel van eerder beloofde Europese steun naar Wallonië zou gaan, terwijl Vlaanderen de meeste coronapatiënten telt en meer dan Wallonië de gevolgen voor de economie voelt. Volgens het nieuwe voorstel mag een lidstaat dus zelf beslissen over die verdeelsleutel. Vlaanderen, Wallonië en Brussel zullen het dan wel onder elkaar eens moeten worden.

De voorstellen moeten nu nog door de Europese Raad worden goedgekeurd.

Bekijk hier een fragment uit de persconferentie:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de extra toelichting door Rob Heirbaut in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen