Avalon.red. All rights reserved.

West-Vlaamse gouverneur Decaluwé: "Verschillende controles richting kust tijdens paasvakantie"

De provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé roept nog eens op om ook dit weekend en tijdens de paasvakantie zeker niet naar de kust af te zakken. Ondanks de strikte maatregelen zijn er nog altijd mensen die toch proberen om zonder geldige reden naar zee te komen. Daarom zal er de hele paasvakantie extra streng gecontroleerd worden, zegt Decaluwé.

Er staat een fantastisch lenteweekend voor de deur.  Het zal dus bij veel mensen kriebelen om eens naar zee te gaan. Maar mooi weer of niet, de coronamaatregelen blijven gelden. Provinciegouverneur Carl Decaluwé betreurt het wel: "Spijtig natuurlijk. Want een paasvakantie met goed weer betekent aan de kust honderdduizenden toeristen. Maar het zal niet voor dit jaar zijn."

Mensen zijn creatief en proberen alles om toch maar aan zee te geraken: "Dat gaat van mensen die zeggen dat hun hond jodium nodig heeft tot iemand die zei dat zijn boiler kapot is en dat hij een warme douche wil nemen op zijn appartement."

En welke controles komen er dan? "We zullen natuurlijk de invalswegen streng controleren. De lokale én federale politie zullen dat samen doen. Mocht er toch iemand door de mazen van het glippen, kunnen we alsnog de appartementen controleren. We plannen ook om aan warenhuizen te checken, bekijken wie daar inkopen doet. En er komen controles in treinstations."

En dat mensen wel degelijk proberen, is een feit. "We krijgen signalen van hotels die zeggen dat mensen bellen om een kamer te boeken", zegt Decaluwé. "We zijn blij dat ze dat melden, dat wel. Bellen en informeren mag, maar écht aan zee zijn, neen, dat kan niet. Wie betrapt wordt, krijgt direct een boete van 250 euro én wordt teruggestuurd."

En waarom mag het eigenlijk niet? "Als iedereen begint op de dijk te lopen, kan je nooit de social distancing aanhouden. Zeker in gemeenten waar meer tweedeverblijvers zijn dan inwoners. Bovendien is de bevolking aan de kust fragiel: veel vergrijzing, veel ouderen. En de ziekenhuizen hebben ook geen capaciteit genoeg om veel mensen op te vangen als het nodig zou zijn", zegt Decaluwé.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Ook De Block zegt absoluut "neen"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) riep gisteren in "Het Journaal" al op om de maatregelen te blijven volgen, ook al wordt het mooi weer. "Als er inbreuken zijn - denk aan de lockdownfeestjes of het mensen die met het mooie weer allemaal samen in het park gaan zitten - zien we dat twaalf dagen later in de ziekenhuisopnames en de sterftecijfers. Doe het misschien niet voor jezelf, maar wel voor de mensen die je graag ziet."

Videospeler inladen...

Meest gelezen