Videospeler inladen...

Gebrek aan mondmaskers verontrust Kamer: "Applaus voor helden, maar helden hebben angst"

Hoewel er de voorbije week heel wat zijn geleverd, blijft er nog een schrijnend tekort aan mondmaskers in bepaalde delen van de gezondheidszorg. Verschillende regeringsleden kregen daarover heel wat vragen tijdens het vragenuurtje in de Kamer, maar de antwoorden van de premier en de bevoegde ministers konden niet alle vraagtekens weggommen.

Mondmaskers: het houdt velen van ons bezig in deze coronatijden. Er is niet alleen de vraag over het nut ervan, maar vooral het feit dat veel mensen uit de zorgsector blijven klagen over het tekort eraan. "Ik wil eraan herinneren dat er een tekort is op de wereldmarkt, niet alleen in België", aldus premier Sophie Wilmès (MR), die zegt dat er een prioriteitenlijst is opgesteld, met voorrang voor het medisch personeel.

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Mensen verdienen een overheid die hen beschermt

Kamerlid Karen Jirofléee (SP.A)

De ongerustheid en de boosheid op de oppositiebanken blijft groot. "Tot op vandaag bent u niet in staat om zorgpersoneel, hulpdiensten en ordediensten deftig en voldoende beschermingsmateriaal te bezorgen", vindt Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). Pas wil dat er na de coronacrisis een parlementaire onderzoekscommissie komt naar de manier waarop de regering de crisis heeft aangepakt.

Ook Karen Jiroflée (SP.A) vertolkt de ongerustheid van veel mensen in de zorg die klagen over een tekort aan beschermingsmateriaal. "Ze verdienen een overheid die hen beschermt", wierp ze minster van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) voor de voeten. De SP.A is niet echt voorstander van een onderzoekscommissie. "Wij willen maar één ding. Wij willen de harde werkers beschermen", aldus Jiroflée.

"Wij applaudisseren voor de helden, maar helden hebben ook angst", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. Hij wil dat de regering de voorraden mondmaskers in bedrijven uit de auto- en de bouwsector in beslag neemt.

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

We doen nog altijd whatever it takes

Minister Philippe De Backer (Open VLD)

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) herhaalt dat het weinig zin heeft een mondmasker te dragen als je geen hulpverlener bent of niet ziek bent. "Ze hebben amper een toegevoegde waarde en geven een vals gevoel van veiligheid. Laten we ze alstublieft voorbehouden aan zorgverleners. Ik doe ook een oproep aan de politici om hierover niet nog meer onrust te zaaien."

Minister Philippe De Backer (Open VLD), die corona-taskforce leidt, gaf de Kamer een gedetailleerd overzicht van wat de federale regering doet om het tekort aan beschermingsmateriaal weg te werken. "We doen nog altijd whatever it takes", aldus De Backer. Hij gaf de Kamerleden een uitgebreid verslag van wat de federale overheid doet, maar geeft ook toe dat er veel obstakels zijn.

Hieronder enkele cijfers van de federale overheid:

  • chirurgische maskers: 22,6 miljoen geleverd, 20 miljoen verdeeld, 25,5 miljoen besteld.
  • gespecialiseerde FFP2-maskers: 1,375 miljoen geleverd, 1.250 miljoen besteld, 9,1 miljoen besteld.
  • donaties daarbovenop: 1,3 miljoen chirurgische maskers en 175.000 FFP2-maskers.
  • 100.000 schorten en 289.000 dozen handschoenen besteld, bovenop de bestellingen door de ziekenhuizen.

De Backer roept de ziekenhuizen ook op rationeel om te springen met mondmaskers en hun noden goed te rapporteren. "Wij zien dat er tussen verschillende hospitalen soms een verschil van 2 of 3 is in het gebruik van een aantal materialen", aldus de minister.

Voor wat betreft de tests: vandaag worden er 4.500 per dag uitgevoerd, maar tegen het weekend moeten dat er 10.000 per dag worden. Voor de woonzorgcentra zouden er prioritair 20.000 tests komen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk het debat met Egbert Lachaert (Open VLD) en Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen