Gent laat achtergelaten fietsen staan: “We willen mensen die nu thuisblijven niet onnodig straffen”

Fietsen die in én rond de Gentse fietsenparkings achterblijven, worden voorlopig niet in beslag genomen. “Onder normale omstandigheden mag een fiets maximaal drie weken in een stationsparking staan”, zegt Stijn Lewyllie van de Gentse Fietsambassade. "Maar we willen de mensen die thuisblijven niet onnodig straffen."

Studenten die hun stalen ros achterlieten aan de universiteit of in de parkings aan de stations, kunnen opgelucht ademhalen. In Gent worden momenteel geen fietsen opgehaald, ook al staan de fietsenparkings behoorlijk vol. 

Geen fietsophaling

“We willen de mensen die thuisblijven niet onnodig straffen”, legt Stijn Lewyllie van de Gentse Fietsambassade uit. "Normaal halen we fietsen die niet meer gebruikt worden, zogenoemde weesfietsen, regelmatig op. Maar veel mensen die niet vast in Gent wonen, moeten nu thuisblijven. We willen hen niet in de problemen brengen, daarom laten we de fietsen staan."

Niet alleen op straat in de ruim 20.000 fietsparkeerplaatsjes blijven de fietsen staan. “Ook onder en rond het Sint-Pietersstation en in de fietsenstallingen van de universiteit en hogescholen, blijven de fietsen staan. Hoe lang de controles uitblijven, hangt natuurlijk af van de coronamaatregelen", aldus Lewyllie. "Als we terug gaan controleren, gaan we dat ook duidelijk aankondigen."

Fietsen die het verkeer hinderen of op een werf staan, worden wel weggehaald. Die fietsen worden dan langer bijgehouden zodat de eigenaar de tijd heeft zijn fiets op te halen.

Volle fietsenstallingen

"Aan Gent-Dampoort zijn er 2.800 fietsplaatsen. Daarvan is nu ongeveer 80 procent bezet”, weet Stijn Lewyllie. “Op en rond het station Gent-Sint-Pieters zijn iets meer dan 10.000 plaatsen. Ook die zijn momenteel goed gevuld.” Daarbij komen dan nog de vele plekjes in het centrum van Gent.

Hoe lang je fiets in zo’n parking of stalling mag staan, hangt af van de locatie. In de stationsbuurten is dat in normale omstandigheden drie weken. Maar die regel is nu tijdelijk van tafel geveegd.

kasto80

Meest gelezen