Gentse moskeeën willen coronapatiënten opvangen als ziekenhuizen met plaatsgebrek kampen

De Gentse koepel van moskeeën wil al zijn ruimtes ter beschikking stellen voor mensen die in quarantaine geplaatst moeten worden door het coronavirus. Op dit moment is de koepel in overleg met verschillende Gentse ziekenhuizen, maar voorlopig is daar nog plaats genoeg.

Als er in de Gentse ziekenhuizen een plaatstekort dreigt door het grote aantal coronapatiënten, mogen ze ondergebracht worden in 1 van de 21 Gentse moskeeën. Dat laat de koepel van moskeeën weten. De ruimtes zouden gebruikt kunnen worden om mensen te laten uitzieken na een behandeling in het ziekenhuis. 

Vrijwilligers inzetten

Daarnaast biedt de moskeekoepel ook al haar vrijwilligers aan om te helpen. “We hebben zo’n 150 vast vrijwilligers die we meteen kunnen inzetten”, vertelt ondervoorzitter van de koepel Abderrazak El-Omari. "Ze zouden kunnen helpen bij het poetsen, het ophalen en leveren van medisch materiaal of andere dingen. Er is ook nog een groep van zogenaamde "passieve vrijwilligers", tot 2.000 mensen, die specifieke taken kan uitvoeren als de nood echt hoog wordt. ” De koepel start intussen ook met een eigen hulplijn voor moskeebezoekers die vragen hebben over corona en niet altijd de juiste informatie vinden.

Turkse gemeenschap

De koepel van moskeeën mag dan al met een eigen hulplijn starten, toch wil dat niet zeggen dat de Marokkaanse en Turkse gemeenschap minder goed geïnformeerd is over de maatregelen die genomen worden tegen het coronavirus. “We doen dit gewoon zodat mensen met al hun vragen bij ons terecht kunnen”, klinkt het. Toch werd vorige week hier en daar beweerd dat de Turkse gemeenschap te laks omgaat met de maatregelen. Die beweringen kwamen er nadat duidelijk werd dat er in Limburg opvallend meer coronabesmettingen zijn dan elders in Vlaanderen. Volgens sommige mensen zou dat te maken hebben met de grote Turkse gemeenschap daar. Dokter Ercan Cesmeli van het AZ Sint-Lucas in Gent weerlegt die beweringen: “Ik ben heel erg geschrokken van die beweringen en heb dan ook in Gent even nagevraagd of het klopt dat de Turkse gemeenschap minder betrokken is. Maar dat klopt niet.”

Iedereen weet dat het nu uit den boze is om bij elkaar over de vloer te komen

Dokter Ercan Cesmeli

“Er werd gesuggereerd dat de Turkse gemeenschap zich baseerde op de berichtgeving van Turkije, maar dat klopt niet”, gaat Cesmeli verder. “Het klopt dat het in onze cultuur de gewoonte is om veel bij elkaar over de vloer te komen, maar iedereen weet heel goed dat dat nu uit den boze is.”

kasto80

Meest gelezen