Videospeler inladen...

Het wordt warmer weer, dus opgepast voor de teken

Nu het weer warmer wordt, zijn ook de teken terug van weggeweest. Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, volgt de blootstelling van Belgen aan tekenbeten. Uit hun bevindingen blijkt dat 2019 een matig jaar was en dat de meldingen vooral uit Vlaanderen kwamen. Wellicht liggen de extremere weersomstandigheden aan de basis van de daling ten opzichte van vorige jaren.

Via het platform Tekennet kunnen Belgen melding maken van tekenbeten en waar ze die opgelopen hebben. Op die manier willen wetenschappers tekenpopulatie in beeld brengen. Vorig jaar, in 2019, werden zo 6.312 tekenbeten gemeld, opvallend minder dan de jaren voordien (8.615 in 2018, 9.220 in 2017 en 9.741 in 2016). Iets meer dan de helft van de beten werd gemeld in Vlaanderen (53,3 procent), 45,4 procent in Wallonië en 1,1 procent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In vergelijking met het aantal inwoners is de kans op een tekenbeet groter in Wallonië dan in Vlaanderen.

"De daling in 2019 komt wellicht door de weersomstandigheden van vorig jaar", zegt onderzoekster Katrien Tersago. "Teken gedijen het best in warmer, vochtig weer. Ook het aantal lichturen per dag is belangrijk. Te warm en te droog weer zorgt ervoor dat ze zullen uitdrogen. Dan kruipen ze weg in de begroeiing of in een humuslaag en wachten andere weersomstandigheden af."

Teken kunnen de ziekte van Lyme of Borreliose veroorzaken maar de kans op besmetting na een tekenbeet is eerder beperkt. "Slechts 14 procent van de teken is geïnfecteerd en de kans op overdracht is zeer klein", zegt Tersago. "Wanneer er wél overdracht is, krijgt een deel van de mensen ook antistoffen. Het risico om echt ziek te worden na een tekenbeet is slechts 1 à 3 procent."

"Belangrijk om jezelf na een activiteit in de natuur te controleren"

Toch herinnert Sciensano eraan dat het belangrijk is om na een activiteit in de natuur het hele lichaam te controleren op een mogelijke beet.

Bij symptomen zoals een rode cirkelvormige vlek op de plaats van de beet of het optreden van een griepachtig ziektebeeld (zoals koorts en spier- of gewrichtspijnen) na een tekenbeet wordt aangeraden om een arts te raadplegen.

Ook dit jaar blijft Sciensano het aantal tekenbeten op mensen in België opvolgen en roept iedereen op om een beet te melden.

Meer informatie over preventie van tekenbeten op www.tekenbeten.be

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen