Kleinste dorp van Limburg telt nul (!) coronabesmettingen: “Als je hier de straat op gaat, ben je helemaal alleen”

In elke Limburgse gemeente duiken coronapatiënten op… behalve in Herstappe. Het kleinste dorpje van Limburg telt voorlopig nog geen enkele besmette bewoner. Hoe dat komt, blijft een raadsel.

Het doet denken aan dat Noord- Italiaanse dorpje, Ferrera Erbognone. In de zwaarst getroffen provincie van ons land blijft ook Herstappe, meteen het kleinste dorpje van Limburg, gespaard van het coronavirus. Voorlopig toch. “Geen besmettingen in Herstappe, dat is heel fijn. Ik zou zeggen: houden zo”, aldus burgemeester Leon Lowet.

Toch kan Herstappe heel snel één van de zwaarst getroffen gemeenten van Limburg worden. Al moet je wel opletten met die cijfers. “Als je het aantal besmettingen per duizend Limburgers doorrekent naar elke gemeente zitten wij op een cijfer van 0,15. Als je dat naar boven afrondt, zitten we op 1 en da’s een hoog cijfer”, licht Lowet toe. “Eén besmette bewoner en we zitten procentueel met het meeste besmettingen. Met cijfers kan je alles en niets bewijzen.”

Ik heb de indruk dat iedereen zich goed aan de regels houdt. Je ziet weinig of geen verkeer in het dorp.

Leon Lowet, burgemeester Herstappe

Hoe het komt dat niemand in Herstappe besmet raakt, is nog maar de vraag. “Immuun zijn de mensen nu ook niet”, lacht de burgemeester. “Voor Herstappenaren is het wel iets gemakkelijker zich aan de maatregelen te houden, omdat we hier op de boerenbuiten zitten. Iedereen heeft wat meer ruimte en grotere tuinen. Ik heb ook de indruk dat iedereen zich goed aan de regels houdt. Je ziet weinig of geen verkeer in het dorp. Als je de straat op gaat, ben je ook helemaal alleen.”

Meest gelezen