Belga

Koning Filip en Chinese president bellen over bevoorrading medisch materiaal

In de strijd tegen het coronavirus gaan de bevoegde instanties van België en China de banden aanhalen, vooral wat betreft de bevoorrading van medisch materiaal. Dat hebben koning Filip en de Chinese president Xi Jinping afgesproken tijdens een telefonisch onderhoud. De twee staatsleiders bespraken ook de samenwerking op het vlak van onderzoek naar vaccins en behandelingen.

Koning Filip en de Chinese President Xi Jinping hebben vandaag donderdag een telefoongesprek gehad dat 20 minuten duurde. Dat laat het Paleis weten. 

De koning en president bespraken de evolutie van de coronapandemie, de beschikbaarheid van medisch materiaal en het onderzoek naar vaccins en behandelingen.

De koning bedankte de president voor de samenwerking met China bij het beheer van de pandemie en voor het sturen van materiaal uit China. Ze kwamen overeen de banden tussen de bevoegde Belgische en Chinese instanties aan te halen, en dan in het bijzonder over de bevoorrading van medisch materiaal.

Bij eerdere schenkingen van beschermings- en testmateriaal uit China verwees het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block ook al naar de persoonlijke rol van de koning.

Tot slot bespraken de twee staatsleiders de samenwerking op het vlak van onderzoek en dat in het licht van het hoge niveau dat beide landen halen op biomedisch vlak. Ook de situatie van de vele Chinese studenten en burgers in ons land kwam aan bod.

Koning Filip heeft altijd een bijzondere aandacht en fascinatie voor China gehad, laat het Paleis nog weten. Het allereerste staatshoofd dat na zijn aantreden als koning op staatsbezoek naar België kwam was de Chinese president Xi Jinping, nu zes jaar geleden, van 30 maart tot 1 april 2014. 

De Chinese president Xi Jinping bij een bezoek aan Volvo Cars in Gent, 1 april 2014.
Belga

Een jaar later al bracht koning Filip een tegenbezoek aan China, in juni 2015. Het was zijn eerste uitgaand staatsbezoek. De koning bezocht toen ook de stad Wuhan, die later het brandpunt van de corona-uitbraak zou worden. 

Behalve de persoonlijke band die door de staatsbezoeken ontstond, is er ook sprake van groot respect voor koningshuizen in China. Ook met de Spaanse koning Felipe onderhoudt China persoonlijke contacten in de coronacrisis. 

Welke concrete gevolgen voortvloeien uit de afspraak om nauwer samen te werken voor de levering van medisch materiaal en bij de zoektocht naar vaccins en geneesmiddelen is nog niet duidelijk.

Meest gelezen