Radio 2

Leraar Latijn uit Overijse trekt online Romeinse toga aan en bakt in het Latijn pannenkoeken voor zijn leerlingen

Leraar Nicholas Van Laerhoven uit Overijse heeft een originele manier gevonden om zijn thuiszittende leerlingen bij de les te houden. Nicholas geeft Latijn aan het Sint-Martinuscollege van Overijse. Hij maakte een filmpje waarin hij in het Latijn uitlegt hoe je pannenkoeken moet bakken. Voor de gelegenheid draagt hij een Romeinse toga. Hij vergelijkt zich met 'Hieronymus Meus'.

Het filmpje, dat je onderaan het artikel kan vinden, kreeg als titel 'Lagana contra coronam', 'pannenkoeken tegen corona'. Het eerste wat de leerlingen dan ook moeten doen is hun handen wassen. 'Lavate manus', spoort Nicholas hen vanuit zijn keuken aan. Waarop hij alle ingrediënten en instrumenten in het Latijn opsomt, gaande van bloem (far) tot een grote pan (sartago magna). "In mijn filmpje", zegt de leraar Latijjn, "gebruik ik woorden en uitdrukkingen die mijn leerlingen zouden moeten kennen. Op die manier wordt hun Latijn nog wat opgefrist." Leerlingen reageren enthousiast. Eén van hen noemde het filmpje het 'leukste huiswerk' ooit.

Latijn actief spreken

Nicholas Van Laerhoven probeert het Latijn actief te gebruiken, als een levende taal. "Latijn", zegt hij, "is geen dode taal. Het is een bevroren taal. Het is niet omdat Latijn nu niet meer als moedertaal wordt gebruikt, dat je het niet kan spreken." In de klas stimuleert Nicholas zijn leerlingen om af en toe een woordje Latijn te spreken. Hij heeft ook een 'clubje' van mensen die in het Latijn converseren. Ze komen geregeld samen. Nu gebeurt dat via skype. 

Geen Romereis

Leraar Nicholas Van Laerhoven zit wegens de coronacrisis thuis. "Normaal hadden wij gisteren het vliegtuig naar Rome moeten nemen. Vandaag stond een stadswandeling in de Italiaanse hoofdstad of een of ander museumbezoek gepland." De klassieke Romereis kon niet doorgaan. Met de leerlingen van het vijfde jaar zou Nicholas elf dagen rondtrekken in Italië. Niet alleen in Rome , maar ook in Napels, Pompeï en op Sicilië. 

Meest gelezen