Juanmonino

Enquête Universiteit Antwerpen over effect coronamaatregelen: "Meer spanningen binnen gezin"

In de derde week na de invoer van de coronamaatregelen zijn er meer mensen die aangeven dat ze het mentaal zwaar hebben. Er zijn ook steeds meer spanningen tussen partners of in het gezin. Vooral in gezinnen met tieners is het vaak moeilijk. Dat blijkt uit de derde coronastudie van Universiteit Antwerpen.

Afgelopen dinsdag konden de Belgen voor een derde keer deelnemen aan de grote coronastudie van Universiteit Antwerpen (UA). Wetenschappers brengen elke week in kaart hoe we ons voelen en of we ons gedrag hebben aangepast. Drie weken na de invoer van de coronamaatregelen voelen meer Belgen zich minder goed in hun vel. 

Er is een negatieve evolutie in het mentaal welbevinden van de mensen

Koen Pepermans, directeur van de faculteit sociale wetenschappen aan UA

Waar vorige week vooral hooggeschoolden daar last van hadden, is dat nu ook bij lagergeschoolden meer het geval.  "We zien inderdaad een negatieve evolutie", zegt Koen Pepermans van de faculteit sociale wetenschappen bij Radio 2 Antwerpen. "Dat is één van de vragen die we de komende weken verder gaan onderzoeken:  gaan mensen zich schikken in de nieuwe situatie of zal het achteruit blijven gaan?"

Er zijn ook steeds meer spanningen tussen partners of in het gezin. Vooral in gezinnen met opgroeiende tieners, want ook zij mogen hun vrienden niet meer opzoeken. "Je zit een week of twee thuis, dicht op elkaar. Normaal kunnen tieners vaak even ontsnappen door leeftijdsgenoten op te zoeken, terwijl er nu van hen verwacht wordt dat ze hun tijd thuis doorbrengen met hun ouders en andere huisgenoten", verklaart Pepermans.

Kus of hand?

Nog opvallend uit de bevraging, ondanks de strenge maatregelen zeggen toch nog 23.000 mensen, 1 op de 20 van alle deelnemers, dat ze de voorbije week nog een hand of een kus hebben gegeven aan iemand buiten hun gezin. Ook de komende weken houdt Universiteit Antwerpen elke dinsdag deze enquête om de verdere evolutie in de gaten te houden.

Meest gelezen