AFP or licensors

"Uitgestelde klimaatconferentie in Glasgow mag geen excuus zijn om klimaatambities te temperen"

Klimaat- en milieuorganisaties tonen begrip voor de beslissing om de VN-klimaatconferentie in Glasgow (9 tot 20 november) uit te stellen, maar waarschuwen dat het geen reden mag zijn om klimaatambities uit te stellen of te temperen. "Want net zoals een virus kent klimaatverandering geen grenzen. Terwijl Covid-19 de grootste bedreiging is momenteel, is klimaatverandering dat op lange termijn."  

De beslissing werd gisteravond laat bekendgemaakt: "Landen hebben andere uitdagingen momenteel en focussen terecht op het redden van levens. Ik kijk al uit naar het vastleggen van een nieuwe datum", liet de voorzitter van de klimaatconferentie, Alok Sharma, weten. 

In het licht van de corona-pandemie is het niet langer mogelijk om een ambitieuze top te houden, zei de Britse overheid, ook al omdat de SEC Arena in Glasgow (foto boven), waar de de COP26 had moeten plaatsvinden, tijdelijk wordt omgevormd tot een ziekenhuis om Covid-19-patiënten op te vangen.

Op de conferentie worden tot 30.000 deelnemers verwacht van over de hele wereld. Mogelijk vindt ze tegen midden 2021 plaats. 

Glasgow groeide in belang door lauwe uitkomst in Madrid

Glasgow is een heel belangrijke top geworden na de lauwe uitkomst van de klimaatconferentie in Madrid vorig jaar. Daar werd geen doorbraak bereikt voor een ambitieuzer klimaatbeleid, zodat alles in de praktijk eigenlijk werd doorgeschoven naar Glasgow. Daardoor wordt Glasgow aanzien als de belangrijkste COP sinds Parijs 2015. 

De vraag in Madrid was onder meer welke landen hun klimaatdoelen willen aanscherpen nu blijkt dat meer actie nodig is om de doelen van Parijs te halen, en de wereldwijde opwarming ruim onder de 2 graden Celsius te houden, en wat er moet gebeuren met het systeem van de koolstofmarkten waarop uitstootrechten verhandeld kunnen worden.

Organisaties als Greenpeace, het Wereldnatuurfonds (WWF) en koepelorganisatie Climate Action Network tonen allemaal begrip voor de beslissing. Tegelijk waarschuwen ze overheden ervoor dat het uitstel geen reden mag zijn om ambities te temperen of uit te stellen, want intussen blijft op de langere termijn de urgentie van het klimaatprobleem eveneens sluimeren. 

"Net zoals een virus kent klimaatverandering geen grenzen"

"We mogen niet vergeten dat deze pandemie zich afspeelt tegen de achtergrond van een ecologische crisis, een crisis die miljoenen levens bedreigt en de risico's waar we voor staan nog doet toenemen. Net zoals een virus dat zich snel verspreidt, laat ook de klimaatverandering zich niet stoppen door landsgrenzen", zegt Tasneem Essop van Climate Action Network.

Patricia Espinosa van het VN-panel voor klimaatverandering zei: "Covid-19 is de meest urgente bedreiging voor mensheid vandaag, maar we mogen niet vergeten dat klimaatverandering de grootste bedreiging is op lange termijn." Espinosa ziet trouwens ook kansen wanneer de diverse economieën weer snel zullen opstarten: "Het is een kans om de economie van de 21e eeuw te hervormen op een groene, gezonde, eerlijke en veilige manier." 

Covid-19 is de grootste bedreiging momenteel, maar klimaatverandering is dat op de langere termijn

Ook Laurien Spruyt van de Bond Beter Leefmilieu ziet kansen: "We moeten een economisch herstel nastreven in de lijn van de Europese Green Deal en het klimaatakkoord van Parijs. We moeten daarbij gaan naar een duurzame infrastructuur, zo kunnen we tegelijk de economie weer op de rails krijgen en het klimaat beschermen."

Spruyt wijst er ook op dat de landen ook zonder conferentie intussen zelf al stappen kunnen zetten: "Dit uitstel hoeft geen excuus te zijn. Intussen kunnen evengoed al maatregelen genomen worden om de CO₂ -uitstoot terug te dringen." Onlangs kreeg in de VS onder meer de luchtvaartsector een enorm steunpakket om straks uit de coronacrisis te kunnen raken, maar zonder duidelijke voorwaarden om de klimaatimpact van de sector te verminderen: "Een enorme gemiste kans", zegt Spruyt. 

Overigens kwam The Guardian vandaag met het bericht dat de Amerikaanse overheid een oogje zal dichtknijpen als bedrijven milieuwetten overtreden, als ze op een of andere manier kunnen aantonen dat de overtredingen te maken hebben met Covid-19. 

Dit uitstel hoeft zeker geen excuus te zijn voor de overheden

Meest gelezen