STG / Reporters

Ouders bang om met kinderen naar de dokter te gaan: "Wachten kan gevaarlijk zijn"

Heel wat ouders wachten sinds de coronacrisis langer om met hun ziek kind naar de de dokter te gaan. Kinderartsen krijgen duidelijk minder kinderen op consultatie. Ouders denken dat zij het te druk hebben en zijn ook bang voor besmetting. Kinderartsen willen ouders geruststellen en roepen op om onmiddellijk met je kind op consultatie te gaan als het ziek is, anders kan dat ernstige gevolgen hebben. 

Veel kinder-, huis- en spoedartsen krijgen minder oproepen en spoedartsen zien nu ook meer mensen die te lang gewacht hebben om met hun kind naar de dokter te gaan. “Mensen zijn bang om in contact te komen met het coronavirus en ze denken ook dat we het allemaal razenddruk hebben,” zegt pediater Marc Raes van het Jessaziekenhuis in Hasselt. 

Halve dag is cruciaal

Nochtans is het belangrijk om met zieke kinderen zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Wachten kan gevaarlijke gevolgen hebben. “Al vertoont je kind maar lichte symptomen, neem het ernstig en ga naar de dokter", zeggen de kinderartsen. "Een halve dag eerder gaan, kan voor sommige zaken cruciaal zijn."

Ook roepen dokters op voor kinderen met chronische ziekten, zoals astma of diabetes, zeker geen doktersafspraken uit te stellen. “We kunnen voor iedereen nog steeds een goede opvolging garanderen, bijvoorbeeld ook via digitale platformen", zeggen de dokters. "Blijf dus zeker een dokter contacteren als er een medisch probleem is. "

Meest gelezen