Videospeler inladen...

Lege wegen leiden tot vals veiligheidsgevoel en hardrijders, maar politie waarschuwt: "We flitsen nog altijd"

Door de coronacrisis liggen de straten en autosnelwegen er leeg bij en dat is voor sommigen een aanleiding om sneller te gaan rijden. “Mensen durven al eens wat sneller te rijden omdat alles veiliger lijkt”, zegt woordvoerder van Vias, Stef Willems. Maar de politie waarschuwt dat er nog altijd gecontroleerd wordt op snelheid. “Aan flitsen zijn geen of weinig besmettingsrisico’s verbonden”, klinkt het. 

Volgens een nieuwe enquête van Vias, het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid, verplaatsen 8 op de 10 Belgen zich minder met de wagen sinds 18 maart. Toen de strengere coronamaatregelen zijn ingevoerd zijn veel mensen gestopt met werken of werken ze van thuis uit. Enkel noodzakelijke verplaatsingen mogen nog en dat merk je duidelijk op de baan. Vele straten, steenwegen en autowegen liggen er leeg bij en dat zet sommigen aan om hun gaspedaal eens extra in te duwen. 

Mensen durven plots meer risico nemen op een lege straat
Stef Willems, Vias

“Doordat de straten er leeg bij liggen, krijgen mensen een soort veiligheidsgevoel”, zegt woordvoerder van Vias Stef Willems. “Ze schatten hun risico in en durven al eens wat sneller te rijden omdat alles veiliger lijkt. Niet alle bestuurders doen dat, maar een paar rijden wel harder.” 

Blijven flitsen

Bijvoorbeeld in de politiezone Druivenstreek in Vlaams-Brabant blijven ze daarom controleren op overdreven snelheid zegt korpschef Sébastien Verbeke: “We stellen vast dat door het afnemen van de verkeersdrukte er toch mensen zijn die ervan profiteren om bepaalde snelheden te halen die ongewenst zijn. En daarom handhaven wij de controles op snelheid. Omdat buiten fietsen en wandelen nog wel mag, zijn er ook veel zwakke weggebruikers op straat en dat vormt natuurlijk een extra risico.”

De politiezone Druivenstreek zet net zoals andere politiekorpsen veel agenten in voor de handhaving van de verstrengde coronamaatregelen, maar toch is er nog ruimte voor de snelheidscontroles: “We gaan zelfs wat meer controleren, want bij het flitsen zijn er weinig of geen risico’s naar besmetting. Dus wij zetten daar zoveel mogelijk op in”, aldus de korpschef. Bestuurders met een zware voet zijn dus gewaarschuwd.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen