Sint-Dimpnaziekenhuis in Geel test robot uit die kamers desinfecteert met uv-stralen

In Geel wordt een robot getest die met uv-straling kamers zelfstandig kan desinfecteren. De straling zou zo krachtig zijn dat alle plekken, zelfs de kleinste nissen, worden gedesinfecteerd. De prijs van zo’n toestel loopt op tot  100.000 euro, maar volges CEO van het ziekenhuis, Jan Flament, is de aankoop van de robot in de huidige omstandigheden zeker een meerwaarde. De eerste tests waren alvast positief. 

Het Sint-Dimpnaziekenhuis in Geel test een robot uit die kamers zelfstandig kan desinfecteren. De robot is uitgerust met heel sterke uv-lampen die tot wel 50 keer sterker zijn dan die van een zonnebank. “Nadat de volledige reiniging van de kamer is gebeurd, wordt de uv-straling losgelaten in de kamer. Het duurt vijf tot tien minuten om een kamer te desinfecteren en het toestel schakelt zich vanzelf uit”, zegt Jan Flament, CEO van het ziekenhuis. 

Prijskaartje

Uv-straling wordt al gebruikt om kamers of spullen te desinfecteren. “Dit toestel doet eigenlijk een reiniging bovenop de gewone reiniging. De stralen kunnen op plaatsen komen die niet meteen zichtbaar zijn”, legt Flament uit. 

Het ziekenhuis overwoog enkele jaren geleden al om de robot aan te kopen, maar door het kostplaatje van zo’n 100.000 euro ging de aankoop toen niet door. “In de huidige omstandigheden verandert er natuurlijk veel. De kostprijs blijft hetzelfde, maar in verhouding tot de veiligheid die we nu kunnen aanbieden, is de aankoop zeker een meerwaarde”, zegt Flament. 

Veiligheid testen

Voor de aankoop wordt afgesloten, test het Sint-Dimpnaziekenhuis de robot eerst uit. “We willen ook testen hoe veilig zo'n toestel is”, zegt Flament. “Zo’n straling kan niet gebeuren op het moment dat iemand in de buurt is, dus moeten al de veiligheidsmechanismes werken”, verduidelijkt hij. Eén van de volgende dagen valt de beslissing of het ziekenhuis de robot aankoopt.

Het alternatief dat wordt bekeken is het vernevelen van ontsmettings- en reinigingsmiddel. 

Meest gelezen