Stad Antwerpen schenkt 1.000 laptops aan kinderen, senioren en alleenstaanden

De stad Antwerpen deelt 1.000 laptops uit aan kwetsbare mensen tijdens de coronacrisis. Het grootste deel gaat naar kinderen in het basisonderwijs. Daarnaast gaan er ook enkele laptops naar senioren en alleenstaanden. Iedereen die een laptop krijgt, mag die na de crisis ook houden. 

Er worden door de stad Antwerpen in totaal 1.000 laptops verspreid over leerlingen van de basisschool en kwetsbare Antwerpenaren zoals kansarme senioren of alleenstaanden. 

900 voor leerlingen

900 laptops gaan naar leerlingen van het basisonderwijs die thuis geen computer hebben. Nu er op school geen lessen zijn en er veel op de computer gebeurt, is het volgens schepen voor Economie en Werk Claude Marinower (Open Vld) belangrijk dat alle kinderen meekunnen.

“Zij dreigen misschien definitief uit de boot te vallen als ze de taken of lessen die online worden gegeven niet kunnen volgen”, zegt Marinower. “De stad selecteert niet wie de laptops krijgt, dat laten we volledig aan de scholen over.”

Senioren en alleenstaanden

De 100 andere laptops gaan naar kansarme senioren en alleenstaanden. “Het moet hen toelaten om makkelijker in contact te blijven met familie en vrienden. Het is ook een goede manier om op de hoogte te blijven van de maatregelen en van de actualiteit”, verduidelijkt Marinower.

De stad biedt ook computerondersteuning aan via telefoon. Er is ook een dienst die ter plekke komt, maar die zal enkel ingezet worden als het echt nodig is en met de inachtneming van de maatregelen. 

Laptops bijhouden, ook na de crisis

De laptops worden geschonken door de stad. Dat wil zeggen dat iedereen die er eentje krijgt, die ook mag bijhouden na de coronacrisis. “Zo draagt het initiatief ook bij aan de digitalisering van kwetsbare doelgroepen”, zegt Marinower. De stad roept bedrijven op om oude laptops te doneren, zodat meer mensen die in moeilijke situaties verkeren er één kunnen krijgen. 

Meest gelezen