De Iraanse president Hassan Rouhani heeft dit jaar erg veel kopzorgen.

Vertraagden verkiezingen en relaties met China de Iraanse reactie op het coronavirus?

De eerste gevallen van besmetting in Iran zouden al veel vroeger zijn opgedoken dan officieel toegegeven wordt. Dat zou de verspreiding van het virus in het land kunnen verklaren. Iran is nu het meest getroffen land in het Midden-Oosten.

In Iran zijn er officieel nu al meer dan 50.000 gevallen van besmetting en meer dan 3.160 mensen zijn overleden. Het is daarmee veruit het meest getroffen land in het Midden-Oosten en het is met bijna 84 miljoen inwoners een van de meest bevolkte landen in de regio.

Officieel werden de eerste gevallen van de ziekte gemeld op 19 februari en het ging toen meteen om twee sterfgevallen. Dat doet vermoeden dat de ziekte al een tijd rondwaarde in Iran. Dat laatste zou nu bevestigd zijn aan het persagentschap Reuters door artsen en ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid in Teheran. 

Volgens hen werden rond nieuwjaar al opvallend veel zieke mensen opgevangen in ziekenhuizen. Aanvankelijk gingen de artsen ervan uit dat het ging om griep. De overheid zou toen waarschuwingen van artsen in de wind hebben geslagen, een beetje zoals dat in december het geval was in China. Die getuigen willen liever anoniem blijven, maar hun verhaal lijkt wel te kloppen met de gebeurtenissen van de voorbije maanden in Iran. Bovendien kent Iran net als China een autoritair regime dat liever geen "geruchten" of kritiek duldt. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Verkiezingen, Soleimani en China

Het moet gezegd dat het regime in Teheran begin dit jaar onder zware druk stond, nadat topgeneraal Qassem Soleimani begin januari gedood was bij een Amerikaanse aanval in Irak, er een conflict dreigde met de VS en kort daarna een Oekraïens passagiersvliegtuig per ongeluk was neergeschoten door de Iraanse luchtafweer.

In die periode kwamen honderdduizenden mensen op straat om te betogen tegen de VS. Bovendien riep de hoogste leider van het land, ayatollah Ali Khamenei, toen op om massaal deel te nemen aan de parlementsverkiezingen op 21 februari, ondanks het feit dat toen al Iraniërs overleden waren aan het virus. Een lage opkomst of uitstel van die verkiezingen zou de legitimiteit van het regime geen goed gedaan hebben.

De snelle verspreiding van het virus heeft alle landen verrast, ook de westerse, Iran is geen uitzondering

Alireza Miryousefi, woordvoerder van de Iraanse missie bij de VN

Het virus brak in Iran uit in de de stad Qom, een voor sjiieten heilige stad. Wellicht is het virus daar het land binnengekomen via zakenlui die naar China geweest waren. Iran zou echter geaarzeld hebben om reizen naar China af te raden omdat dat land een belangrijke diplomatieke en economische bondgenoot is en men Peking niet voor het hoofd wilde stoten. Tegelijk zijn Qom en Mashhad echter erg belangrijke bedevaartsoorden waar sjiieten uit de hele islamwereld massaal naartoe komen. Op die manier zou het virus ook verspreid zijn ondermeer in Golfstaten. 

De Iraanse regering ontkent dat ze informatie over het virus achtergehouden heeft. "Wij zijn eerlijk en open geweest", zei president Hassan Rouhani eerder. Alireza Miryousefi, de woordvoerder van Iran bij de Verenigde Naties, formuleerde het iets genuanceerder: Iran heeft inderdaad traag gereageerd, maar de snelheid van virus heeft iedereen verrast. Zeker is dat een samenloop van omstandigheden Iran en het regime verrast en afgeleid hebben op een cruciaal ogenblik. 

Meest gelezen