AP2009

VS-president Donald Trump twittert de olieprijzen uit het dal na gesprek met Saudi's en Russen

De prijs van ruwe olie op de internationale markten is vandaag fors gestegen na een tweet van de Amerikaanse president Trump. Die heeft bemiddeld in een prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië en verwacht dat die twee hun aanbod nu fors zullen terugschroeven. De voorbije weken was de olieprijs zo goed als in elkaar gestort.

President Trump overlegt al enkele dagen met zijn Russische collega Vladimir Poetin en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Vandaag stuurde een blijkbaar erg tevreden Trump een tweet rond, waarin hij laat doorschemeren dat er een akkoord zou zijn om het overaanbod op de oliemarkt terug te schroeven. Volgens Trump zou de olieproductie teruggeschroefd worden met 10 miljoen vaten olie per dag of nog meer. In een volgende tweet spreekt Trump zelfs over 15 miljoen vaten per dag.

Voor alle duidelijkheid: Trump zegt niet dat er een akkoord is, wel dat hij verwacht dat er een gaat komen. Dat was echter voldoende om de olieprijzen op de internationale markten fors te laten opveren.

De prijs voor een vat WTI (West Texas Intermediate) -een van de belangrijkste graadmeters in de VS- steeg op enkele minuten met meer dan 27 procent naar 25,9 dollar per vat. De prijs voor een vat Brent Noordzee-olie schoot meer dan 23 procent hoger tot 30 dollar per vat. Die stijgingen zijn sindsdien wel een beetje afgevlakt.

Waarom is dat zo belangrijk voor Trump?

De voorbije maand was de olieprijs zo goed als in elkaar gestort met bijna 70 procent tot iets boven de 20 dollar per vat. De directe aanleiding was een ruzie tussen Saudi's en Russen, waarna Saudi Aramco -de grootste maatschappij ter wereld- aankondigde om dagelijks 12,3 miljoen vaten olie extra op de markt te gooien. 

De Saudi's hebben reserves en Rusland hogere productiekosten, dus voor Moskou was die forse prijsdaling een tegenvaller. Bovendien kwam die op een ogenblik dat de olieprijs toch al onder druk stond door de fors gedaalde vraag die het gevolg is van de coronacrisis. Als de industrie, de luchtvaart en de scheepvaart zo goed als stilvallen, is er ook veel minder vraag naar olie.

Ook voor de Verenigde Staten was dat een probleem. Dat is nu zowat de grootste producent en uitvoerder dankzij schaliegas en fracking. Nadeel is dat de kostprijs van die productie veel hoger ligt en de Amerikaanse oliemaatschappijen door de lage olieprijzen financieel onder druk kwamen te staan. Dat kan niet in een verkiezingsjaar en dus schoot president Trump in actie, blijkbaar met veel kans op succes. 

Meest gelezen