Asielen waarschuwen voor impulsaankopen: "Ook na de coronacrisis heeft een hond aandacht nodig"

We wandelen graag in coronatijden en doen dat liefst in gezelschap. Bijvoorbeeld van een trouwe viervoeter. Volgens Gazet van Antwerpen krijgen dierenhandelaars en -asielen opvallend meer vragen naar honden. "Ook bij ons bellen meer mensen met interesse. Al zijn we waakzaam voor impulsaankopen", zegt Els De Belder van het dierenasiel in Kontich op Radio 2 Antwerpen.

Heel wat Vlamingen herontdekken het wandelen in tijden van corona. Een dagelijkse wandeling in je eigen buurt is -behalve fietsen- zowat de enige toegestane ontspanning in de buitenlucht. En dat merken ze ook bij dierenasielen. "Er bellen meer mensen dan anders die een hond willen adopteren", zegt Els De Belder van KMDA Dierenasiel Kontich in "Start Je Dag". "Uiteraard is het leuker om een wandeling te doen samen met een hond in plaats van op je eentje. Maar wij zijn zeer terughoudend als iemand met die intentie ons dierenasiel belt."

We zijn zeer terughoudend als mensen nu plots een hond willen voor hun coronawandeling

Els De Belder, Dierenasiel Kontich

Bezint eer ge begint

Een huisdier adopteren mag namelijk nooit een impulsbeslissing zijn, benadrukken de asielen. "Ook na de coronatijd heeft een hond jouw aandacht nodig.  Wie nu plots meer vrije tijd heeft, maakt een dier gewend aan dat leven. Het is niet goed voor een hond als dat plots zou veranderen wanneer je na de coronatijd minder thuis bent. Zo'n honden zouden sowieso terug in een asiel belanden en dat willen we vermijden", zegt De Belder. "Ons motto in het Dierenasiel Kontich is meer dan ooit: bezint eer ge begint."

Meest gelezen