Beer in Oud-Turnhout spreekt kinderen aan die op berenjacht gaan

Ludo Damen uit Oud-Turnhout knutselde een pratende beer in elkaar voor kinderen die op berenjacht gaan. Tijdens die jacht kunnen kinderen naar beren zoeken die voor ramen werden gezet als middeltje tegen de verveling in coronatijden. “Als de beer zijn verhaal gedaan heeft, zwaait hij naar de kinderen. Zij zwaaien dan terug en de ouders doen meestal ook mee”, vertelt Ludo enthousiast op Radio 2 Antwerpen. 

In Oud-Turnhout kan je een sprekende beer tegenkomen wanneer je op berenjacht gaat met je kinderen. De berenjacht werd in tijden van corona in het leven geroepen om wandelingen met kinderen wat aangenamer te maken. De bedoeling is dat mensen een beer voor het raam plaatsen, zodat kinderen die kunnen zoeken.

Voor Ludo Damen was enkel een beer niet genoeg. “Ik vond dat niet goed zichtbaar en dan ben ik beginnen nadenken”, vertelt hij op Radio 2 Antwerpen. 

Kinderen kijken en luisteren met een glimlach. Ze zwaaien en zelfs de ouders doen mee

Ludo Damen

Ludo vond de perfecte beer voor de berenjacht. “Het werd Beertje Bruin van mijn zoon, die is zeker 40 jaar oud”, vertelt hij. “Ik was eerst van plan om de beer te laten zwaaien. Toen ik daar aan bezig was, dacht ik ineens aan een opnametoestel dat ik nog had gemaakt. Dat kon ik gebruiken om de beer te laten spreken”, vertelt Ludo enthousiast.

Ook met de coronamaatregelen hield Ludo rekening bij het maken van de beer. “Ik wou geen drukknop gebruiken om de beer te laten spreken, vanwege het coronavirus. Daarom heb ik een bewegingssensor gebruikt.”

“Ik zou je graag willen knuffelen, maar dat mag niet”

Als kinderen voorbij komen, vraagt de beer om wat dichterbij te komen, maar niet te dicht. Hij zegt: “Ik zou jou ook graag willen knuffelen, maar dat mag niet” en vraagt naar de naam van de kinderen. Hij sluit zijn gesprekje af met “Ik ben blij dat je mij een bezoekje hebt gebracht en hoop dat ik je snel weerzie. Dan kunnen we elkaar misschien wel knuffelen.” En de beer zwaait de kinderen uit.

Ludo krijgt heel wat reacties op zijn sprekende beer. “Kinderen kijken en luisteren met een glimlach. Ze roepen ook hun naam als de beer dat vraagt. Ze zwaaien naar hem als hij zijn verhaaltje gedaan heeft en zelfs de ouders doen mee”, vertelt Ludo trots. 

Meest gelezen