AFP or licensors

Gents ziekenhuis ziet grote daling in opnames niet-coronapatiënten: “Ga naar dokter als je ziek bent, te lang wachten kan fataal zijn” 

Het Jan Palfijn ziekenhuis in Gent merkt dat er bijna alleen nog coronapatiënten naar het ziekenhuis komen. Het ziekenhuis vermoedt dat zieke mensen hun doktersbezoek te lang uitstellen, waardoor de juiste zorg te laat komt. “Ga naar de dokter als je ziek bent”, klinkt het. “Als je te lang wacht, komt alle hulp misschien te laat. Je moet niet bang zijn om corona op te lopen."

“We zien dat er een serieuze daling is in de cijfers van opnames van mensen die het virus niet hebben”, zegt Sofie Moreels van het AZ Jan Palfijn. “De cijfers van mensen die dringend opgenomen moeten worden, zijn historisch laag. Het lijkt wel of mensen niet meer naar het ziekenhuis durven komen. De dokters zijn echt bang dat er hierdoor levens verloren gaan. We maken ons vooral zorgen om mensen die een hartinfarct dreigen te krijgen, of chronisch zieken die toch opvolging nodig hebben. We zien deze risicopatiënten veel minder en we willen hen de boodschap geven dat ze niet te lang moeten wachten met het zien van een dokter.” 

“Het lijkt wel alsof vele zieken hun bezoek aan het ziekenhuis uitstellen uit vrees het coronavirus te krijgen”, gaat Moreels verder. “Hierdoor krijgen ze niet tijdig de juiste zorg en worden de klachten groter, tot het misschien te laat is.” Het ziekenhuis hamert erop dat iedereen die zorg nodig heeft, echt wel naar de dokter moet gaan. 

Geen besmettingsgevaar

Patiënten moeten niet bang zijn om het virus op te lopen in de wachtzalen. “Wij werken met strikt gescheiden patiëntenstromen”, maakt Moreels duidelijk. “Als je naar het ziekenhuis komt zonder symptomen, dan zit je in een andere wachtzaal dan mensen die wel symptomen hebben. Een spoedarts zal dan bekijken wat het probleem is. Je wordt ook sowieso getest op het virus, ook al heeft de patiënt geen symptomen. Zo kunnen we veilige zorg garanderen. Mensen moeten zich absoluut geen zorgen maken dat ze in contact zullen komen met het virus. Alles is strikt gescheiden.”

kasto80

Meest gelezen