Videospeler inladen...

Amerikaanse zanger Bill Withers (81), bekend van "Ain't no sunshine" overleden

In de Amerikaanse stad Los Angeles is soulzanger Bill Withers overleden. Een van zijn bekendste nummers is "Ain't no sunshine". Withers werd 81 jaar oud en overleed aan hartproblemen. 

Bill Withers was een bijzonder vlotte liedjesschrijver van zachte soul ballads die hij met zijn wat omfloerste maar toch krachtige en authentieke stem gevoelig vertolkte. Meestal gingen zijn composities over het verlangen naar liefde en geborgenheid. Met die eerlijke en eenvoudige nummers bereikte hij wereldwijd een groot publiek.  

Zoek steun op mijn schouder

Bill Withers is de zoon van een mijnwerker uit West-Virginia. Zijn kindertijd en jeugd waren verre van probleemloos; hij woonde bij verscheidene familieleden en zong in de kerk bij de lokale baptistengemeenschap. Hij kwam bij de marine terecht in het verre oosten, maar verliet het leger in 1967 om fulltime te zingen. Drie jaar later had hij eindelijk succes. Op zijn debuutplaat "Just as I am" stond al zijn grootste hit "Ain't no sunshine". Daar won hij meteen een Grammy mee.   

"Lean on me" dateert van 1972 en is gebaseerd op zijn jeugdervaringen  en op de muziek die hij in de baptistenkerk hoorde en zong. Dat jazzy nummer is nu trouwens een song die gebruikt wordt om mensen te steunen in de strijd tegen corona.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vanaf midden jaren 70 begonnen heel wat Amerikaanse soul-artiesten zijn nummers te coveren, of ze zongen duetten met hem, Grover Washington onder meer in "Just the two of us".  Zelf bleef hij optreden tot in de jaren 90 en verliet dan ontgoocheld de muziekwereld. Van een comeback wilde hij niet weten. 

Meest gelezen