© VRT - Sofie Silbermann

Blokken-kandidaten spelen vanuit "hun kot": Eén past programmatie aan door corona

Heel wat nieuws de komende weken bij Eén. Door de coronacrisis worden sommige programma's noodgedwongen anders aangepakt. Zo zullen de kandidaten van "Blokken" voortaan van thuis spelen. En voor wie meer wil bewegen, start een nieuw dagelijks programma met Saartje Vandendriessche.

Een populair programma als "Blokken" stilleggen was geen optie voor de VRT, maar de opnames gewoon voortzetten was ook onhoudbaar. "Bij zo'n programma komt veel kijken," zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "Je hebt een hele ploeg daarrond, een enthousiast publiek in studio. Al die mensen samenbrengen op een moment dat iedereen afstand moet houden, dat zou geen goed idee zijn."

Daarom werd de voorbije weken geëxperimenteerd met een nieuw concept. De kandidaten spelen elk van thuis uit mee. De opnames gebeuren met een zeer beperkte crew die strikt de coronamaatregelen opvolgt, en uiteraard is er geen publiek aanwezig bij de opnames. De eerste opnames vonden gisteren plaats, en zijn te zien vanaf 13 april.

Presentator Ben Crabbé is blij dat "Blokken" op deze manier blijft doorgaan: "We zijn er al 25 jaar lang, elke dag. En we proberen om er ook in deze moeilijke tijden te blijven zijn. Ik ben ontzettend fier dat we dit met de hele ploeg zo snel kunnen realiseren."

We zijn er al 25 jaar, elke dag. Ook in deze moeilijke tijden

Ben Crabbé, presentator van "Blokken"

Beweeg in uw kot

Om zeker niet vast te roesten tijdens deze coronaperiode begint Eén ook met een nieuw programma. Vanaf maandag 6 april wordt elke dag voor Het Journaal van 13u "Beweeg in uw kot" uitgezonden, een korte show met Saartje Vandendriessche die de Vlaming moet aansporen om ook binnenshuis wat meer te bewegen. 

Saartje Vandendriessche toont vanuit haar eigen huis oefeningen die je thuis kan doen en die iedereen kan meedoen, ook ouderen. De reeks werd gemaakt in samenwerking met Okra, dat de doelgroep goed kent. De oefeningen zijn laagdrempelig en het programma zit vol Belgische muziek. 

Lees voort onder de foto

"Belgium, no points"

Dat het Eurovisiesongsfestival op 16 mei in Rotterdam niet doorgaat, was al bekend. De EBU (European Broadcasting Union) werkt aan een alternatieve show, en die zal die avond ook op Eén uitgezonden worden. 

Tijdens de show worden de 41 ingezonden liedjes van dit jaar voorgesteld, zonder publiek. Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit zullen de show presenteren, zoals het plan was voor de halve finales en finale van het Eurovisiesongfestival. Op Eén neemt Peter Van De Veire zijn vertrouwde rol op als commentator. Er zal alleen geen puntentelling zijn. "Belgium, 12 points" zullen we dus niet te horen krijgen. 

Meest gelezen