Britse fitnesscoach scoort wereldwijd met turnoefeningen voor kinderen thuis

Van Groot-Brittannië tot Australië, van Nieuw-Zeeland tot de Verenigde Staten. Miljoenen kinderen wereldwijd doet hij momenteel tijdens weekdagen hun beste beentje voorzetten, opdat ze in deze tijden van quarantaine toch maar in beweging zouden blijven. En misschien zijn uw kinderen daar ook wel bij. Lichaamscoach Joe Wicks zorgt er sinds enkele weken voor dat kinderen tot een jaar of 14 hun dagelijkse portie beweging krijgen, ter vervanging van de turnlessen op school, door een livestream op YouTube, waarna de filmpjes nog kunnen herbekeken worden. De 33-jarige vader van 2 kinderen besliste intussen de opbrengsten van de YouTubefilmpjes, door advertenties bijvoorbeeld, te schenken aan de Britse gezondheidsdiensten, "de echte helden op dit moment".

Wicks is in Groot-Brittannië al langer een gekende fitnesscoach die op diverse sociale mediaplatformen niet alleen fitnesstips geeft, maar die ook aanvult met recepten voor een gezonde en evenwichtige voeding. Zo ging zijn kookboek "Lean in 15" meer dan 700.000 keer over de toonbank. Ook was hij te zien op tv-zender Channel 4.

Toch nam hij enkele weken geleden, nadat kinderen wereldwijd gevraagd werd om thuis te blijven, de beslissing om iedere ochtend een half uurtje zelf turnles te geven, op maat van de kinderen dus, met als boodschap: "Ik ga ervoor zorgen dat jullie kinderen blijven bewegen, dat ze fit en energiek blijven en daardoor positief en optimistisch ingesteld blijven." 

En die aanpak loonde. Terwijl zijn filmpjes voordien door honderdduizenden bekeken werden, werden dat er nu miljoenen. Op Instagram steeg zijn aantal volgers tot ruim boven de 3,4 miljoen.

Joe Wicks: "De reacties op mijn initiatief zijn fenomenaal. Het is allemaal ronduit overweldigend. Ook erg emotioneel, omdat ik al 4 jaar probeer, door bijvoorbeeld scholen te bezoeken, om kinderen meer in beweging te krijgen. Toen ik dan het idee bedacht om via YouTube turnlessen te geven, dacht ik eigenlijk alleen aan Groot-Brittannië. Maar het initiatief is wereldwijd verspreid geraakt." (CNN, maart 2020)

"Ik krijg hartverwarmende reacties van ouders die nu voor het eerst samen met hun kleine kinderen turnoefeningen doen. Ze sturen me zelfs video’s toe. Uit Sri Lanka, Indonesië, Nieuw-Zeeland. Ongelooflijk allemaal. En zolang als men me nodig heeft, zal ik zulke oefeningen blijven doen op YouTube." (Sunrise Australia, maart 2020)

"Ik wil positief blijven en hoop dat zowel kinderen als volwassenen na het deelnemen aan mijn YouTubevideo’s vragen beantwoord krijgen als: hoe goed ga ik me vandaag voelen? Zal ik goed slapen vannacht? Zal ik mezelf de kans geven om op de best mogelijk manier door de dag te geraken?" (The Guardian, maart 2020)

"Ik probeer de oefeningen zo plezant mogelijk te houden. Gelijktijdig kan je je mening geven in de reactiesectie, waardoor er een interactie ontstaat tussen mezelf en de kinderen. Bovendien, omdat iedereen thuis is, breng ik kinderen, tieners en volwassenen samen tijdens eenzelfde activiteit. Samen worden ze goedgezind van hetgeen ze doen. Dat is mijn hoofddoel, de mensen motiveren om positief te blijven." (CNN)

Volgens sommigen is zijn succes voor een deel aan zijn looks te danken. Wicks: "Ik ben getrouwd en ben een vader van 2 kleine kinderen. Ik heb altijd duidelijk gemaakt dat ik mijn vrouw erg graag zie. Geleidelijk is de interesse van het publiek in mij veranderd. Het is veel minder van: “We zien hem graag omdat hij zo gespierd is.” Nee, de tijden dat men mij alleen maar als droomprins zag, zijn voorbij. Bovendien, ik ben nu 33, mijn haar wordt dunner en ik ben niet meer zo lenig als vroeger. Ik ben blij met wat ik heb en zou het niet anders willen." (The Guardian)

Inmiddels trekken ook diverse tv-zenders aan zijn gespierde armen en willen voedingsbedrijven met hem in zee gaan. Zo zou een supermarktketen meer dan 3 miljoen pond geboden hebben voor een langdurige samenwerking. Toch blijft Wickes momenteel rustig onder die druk, zo vertelde hij op radiozender Heart Radio: "Ik bereik momenteel het publiek dat ik wil bereiken en ik doe wat ik wil doen. En dat allemaal vanuit mijn woonkamer."

En dat ziet er dan zo uit:

Meest gelezen