www.fotodp.be

Burgemeesters Boom en Rumst: “Liever geen Tomorrowland deze zomer”

Burgemeesters Jeroen Baert (N-VA) van Boom en Jurgen Callaert (N-VA) van Rumst zien het niet zitten dat er in juli een nieuwe editie van het dancefestival  "Tomorrowland" komt. Het festival trekt bezoekers van over de hele wereld, en het risico dat die het coronavirus opnieuw in ons land zouden importeren vinden ze te groot. De organisatoren van Tomorrowland beseffen dat de festivalzomer aan een zijden draadje hangt, maar vrezen voor de economische gevolgen van een afgelasting. 

Als het van de burgemeesters van Boom en Rumst afhangt, vindt er deze zomer geen editie van het dancefestival Tomorrowland plaats. "Het is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de problemen tegen dan nog niet opgelost gaan zijn" zeggen ze.

Jeroen Baert en Jurgen Callaert, beiden N-VA en de burgemeesters van respectievelijk Boom en Rumst, zien het niet zitten dat het festival in juli georganiseerd wordt. "Als we de bevoegdheid zouden hebben om het zelf af te gelasten, hadden we het al gedaan", zegt Jeroen Baert. Ze wachten op verdere richtlijnen van de federale overheid om een beslissing te nemen.

Iedereen met gezond verstand beseft dat het beter is om Tomorrowland dit jaar over te slaan.

Jurgen Callaert, burgemeester Rumst

Volgens de burgemeesters is het niet verantwoord om een festival te laten doorgaan waar mensen van over de hele wereld op af komen. Jurgen Callert: "Zo importeren we de ziekte misschien terug naar België. Onze inwoners dragen het festival een warm hart toe, maar iedereen met gezond verstand beseft dat het beter is om Tomorrowland dit jaar over te slaan."

Beide gemeenten staan in nauw overleg met de organisatoren van het festival. "Zij beseffen ook dat de volksgezondheid primeert en dat ze een verantwoordelijkheid dragen ten opzichte van de bezoekers, de leveranciers en de vaak vrijwillige medewerkers", zegt Jeroen Baert. Daarom zou een afgelasting volgens hem "de beste van alle mogelijke slechte keuzes" zijn. 

We beseffen allemaal dat de festivalzomer aan een zijden draadje hangt en een klein mirakel zal nodig zijn om dit scenario om te keren.

Organisatoren Tomorrowland

De organisatoren van Tomorrowland gaan akkoord dat de veiligheid primeert, en volgen naar eigen zeggen nauwgezet de instructies van de nationale overheid op. "Het spreekt voor zich dat het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van onze bezoekers, crew, buren en alle andere betrokkenen boven alles gaat", klinkt het in een geschreven reactie. "We beseffen allemaal dat de festivalzomer aan een zijden draadje hangt en een klein mirakel zal nodig zijn om dit scenario om te keren"

Zware economische gevolgen

Maar er is ook angst voor de economische gevolgen van een afgelasting: "De festivals zelf zijn slechts het topje van de ijsberg, daaronder zit een ecosysteem van vele honderden leveranciers, freelancers, creatieve bedrijfjes, artiesten en agencies die allemaal compleet zonder werk dreigen te vallen. De eventsector is een seizoensgebonden sector, waar iedereen tussen 70 à 100% van de omzet tussen mei & september genereert."

Volgens de organisatoren had Tomorrowland in 2019 een economische impact van zo'n 275 miljoen euro op Vlaanderen en Brussel. "Gezondheid primeert op economie, maar die cijfers illustreren wél het domino-effect van slechts één festival, laat staan dat een hele zomer van festivals geannuleerd wordt. Dan spreken we over een economie van meer dan 1,5 miljard die omvalt."

www.fotodp.be

Meest gelezen