Coronatests in woonzorgcentra? "Nog heel onduidelijk wat er zal beslist worden"

In de Vlaamse woonzorgcentra heerst veel onduidelijkheid over de aangekondigde coronatests die er zullen worden afgenomen. Volgens Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, zou het testmateriaal pas vandaag worden geleverd, maar zijn er nog veel vragen over wanneer en bij wie de tests moeten worden afgenomen. Het is zelfs nog niet duidelijk wat er precies beslist is of zal worden beslist. 

Gisteren kondigde federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) in de Kamer aan dat er prioritair 20.000 tests worden uitgerold in de woonzorgcentra. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) voegde daar in Terzake aan toe dat er een dubbele strategie moet worden gevolgd: testen in woonzorgcentra waar er een uitbraak is vastgesteld, maar ook in woonzorgcentra waar nog geen coronavirus is vastgesteld. Volgens Statistiek Vlaanderen woonden er in 2017 iets meer dan 70.000 65-plussers in een woonzorgcentrum. De 20.000 tests die De Backer wil uitrollen, zijn bestemd voor heel het land.

Goed nieuws voor veel kwetsbare bejaarden en het personeel in de woonzorgcentra, lijkt het. Toch blijft Margot Cloet van Zorgnet-Icuro kritisch. Icuro-Zorgnet vertegenwoordigt honderden zorginstellingen.

"Het zou veel handiger zijn mochten we weten welke strategie we moeten hanteren als er zoveel tests gaan komen en of die strategie ook door wetenschappers is onderbouwd", zegt Cloet aan VRT NWS. "Nu zit iedereen te wachten op wat gaat beslist worden en is het eigenlijk ook heel onduidelijk wat er gaat beslist worden." 

Het testmateriaal zou vandaag aankomen, maar daarover had Cloet vanmiddag nog geen informatie. Bovendien is het absoluut nog niet duidelijk in welke woonzorgcentra precies moet worden getest, wanneer kan worden getest en bij wie er tests moeten worden afgenomen: bewoners, personeel of allebei.

Meest gelezen