Fruittelers vrezen voor vorstschade: "Sommige vruchtjes zijn al zwart, hopelijk komt dat nog goed"  

De koude nachten van de afgelopen week hebben in het Hageland voor heel wat vorstschade bij het fruit gezorgd. "Hoe groot de schade is, zal nog moeten blijken na de bloei, maar dat er verliezen zullen zijn, dat is nu al duidelijk", zegt Willem Hendrickx van Healty Fruit uit Zoutleeuw.

Het weekend mag dan wel zonnig worden met zo'n 20 graden, de afgelopen dagen was het frisser en tijdens de nacht doken de temperatuur zelfs opnieuw onder 0 graden. Het waren dan ook bange en drukke nachten voor de Vlaams-Brabantse fruittelers. Want met vriestemperaturen is de kans groot dat de bloembotten bevriezen met alle gevolgen voor de oogst. 

Het is bang afwachten, maar het is zeker dat er schade zal zijn 

Willem Hendrickx, Healty Fruit Zoutleeuw

"We zien nu al zwarte deeltjes op de plaats waar de bloesems moeten komen", vertelt Willem Hendrickx van Healty Fruit uit Zoutleeuw. "We zien dus dat die vruchten zwart zijn, dus is het nu bang afwachten of die er toch nog doorkomen en hoeveel er beschadigd zijn. Maar het is zeker dat er schade zal zijn." 

Sinds de perenboycot van Rusland is het elk jaar al iets geweest

Willem Hendrickx, Healty Fruit Zoutleeuw

De laatste jaren hebben de fruittelers het al zwaar gehad. Niet enkel door de vorst, maar ook door de Ruslandboycot, het verbod om nog langer peren in te voeren naar het land. "Het is inderdaad al het een na het ander geweest. Sinds de boycot van Rusland is het eigenlijk elk jaar wel iets. We hebben de droogte gehad, de hagel, nu weer de vorst. En ook die boycot van Rusland is er nog steeds. We zien dan ook dat heel veel collega's stoppen. 

Meest gelezen