Gents ziekenhuis volgt patiënten in thuisquarantaine digitaal op

Het Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares uit Gent gaat mensen in thuisquarantaine digitaal opvolgen. Via een vragenlijst willen ze nauwlettend in de gaten houden of de toestand van de patiënt in kwestie verslechtert. Als dat het geval is, kunnen ze gemakkelijk en snel contact opnemen.

Patiënten met corona die thuis moeten uitzieken zijn soms ongerust over hun toestand. Het AZ Maria Middelares uit Gent heeft daar nu iets op gevonden en voert een digitaal opvolgingssysteem in voor patiënten wiens klachten niet ernstig genoeg zijn voor een ziekenhuisopname. 

Dagelijkse opvolging

“In deze coronatijd zitten veel mensen thuis die moeilijk in het ziekenhuis terecht kunnen”, vertelt dokter Diederik Van Sassenbroeck van de spoeddienst. “We maken ons zorgen om deze patiënten en hebben daarom een platform ontwikkeld waar we via vragenlijsten met elkaar kunnen communiceren. Iedereen wordt zo dagelijks opgevolgd. Wij evalueren de antwoorden van de patiënten en als daar alarmtekens uitkomen, dan nemen we contact op. In dat geval gaan we over tot een videoconferentie. Zo kunnen we heel gericht vragen stellen en kunnen we gemakkelijker inschatten hoe ziek de persoon in kwestie is.”

Oud systeem herwerkt

 “Als patiënten bij de huisarts of in het ziekenhuis komen, zien we hen in een momentopname, maar we kunnen soms moeilijk inschatten hoe het de dagen erna zal evolueren”, vertelt Van Sassenbrouck nog. “Via dit digitale systeem is dat gemakkelijker op te volgen. We werken hier eigenlijk al veel langer mee. We gebruiken het platform ook om patiënten die chronisch ziek zijn thuis op te volgen. Maar we hebben de app geüpdatet zodat hij toepasbaar is op het coronavirus.”

kasto80

Meest gelezen