JORIS VAN GENNIP

Istanboel wil totale lockdown, regering weigert

De burgemeester van de grootste Turkse stad, Istanboel, eist een totale lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De regering in Ankara weigert.

Geen totale lockdown

Net zoals veel andere landen heeft Turkije verregaande maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eerst sloot het land de buitengrenzen en verbood het vluchten vanuit China, Iran en Italië. Sinds vorige week zijn alle internationale vluchten gestopt. In de steden ligt het openbare leven grotendeels stil, maar van een totale lockdown is geen sprake.

Achttienduizend besmettingen

"De burgemeester van Istanboel roept nu al enkele dagen op tot strengere maatregelen," zegt VRT-correspondente Mitra Nazar vanuit Turkije. "Hij wil een totale lockdown en een avondklok, omdat dat in een stad met vijftien miljoen inwoners het enige is dat kan werken." Hij vreest dat het coronavirus anders niet te stoppen is. Turkije heeft tot nu toe achttienduizend besmettingen geteld en meer dan driehonderdvijftig doden, de meesten in Istanboel.

"Sterke natie"

De regering in Ankara, die haar fiat moet geven voor een totale lockdown, weigert op de vraag van Istanboel in te gaan. Ankara vindt dat de economie moet blijven draaien, en dat Turkije de corona-uitbraak ook zonder totale lockdowns aankan. De maatregelen zijn voldoende, reageert de Turkse regering. "De Turkse president heeft misschien wel een te optimistische blik," zegt Mitra Nazar, "en hij heeft een nationalistische ondertoon (...): 'We zijn een sterke natie, we zijn Turkije'."

Het helpt ook al niet dat de burgemeester van Istanboel, Ekrem Imamoglu, geen lid is van president Erdogans AK-Partij, maar van een seculiere oppositiepartij.

Meest gelezen