(c) Copyright 2017, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

VN-Secretaris-Generaal vraagt opnieuw wereldwijd staakt-het-vuren: "We moeten samen coronavirus bestrijden"

Vorige maand riep António Guterres, de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties al eens op om alle conflicten wereldwijd stop te zetten, om te kunnen focussen op de pandemie. Vandaag heeft hij op een persconferentie een update gegeven van de situatie in verschillende conflictgebieden: "In sommige conflicten is het vechten niet gestopt, het is verergerd." Hij herhaalt zijn oproep.

De oproep van Guterres om conflicten in de wereld een halt toe te roepen om het virus te bestrijden op 23 maart werd bijgestaan door verschillende wereldleiders. Ook paus Franciscus sprak steun uit voor de oproep van Guterres. Maar woorden van steun zijn niet alles, zegt de Secetaris-Generaal: "Verschillende partijen in conflicten, in de hele wereld, hebben verklaard mijn oproep te zullen beantwoorden. Maar tussen woorden en daden zit nog een groot verschil, de vertaling van hun woorden naar vrede op het terrein en voor de bevolking is niet altijd vanzelfsprekend."

In onder andere Afghanistan heeft de oproep van de VN er mee toe geleid dat er een team samengesteld is om te werken naar een einde aan de gevechten, door de relaties tussen de regering en de Taliban te verbeteren, maar de gevechten zijn voorlopig nog niet gestopt. Integendeel, er was zelfs een toename van het geweld de afgelopen dagen.

Tussen woorden en daden zit nog een groot verschil. De vertaling van de woorden naar vrede op het terrein is niet altijd vanzelfsprekend.

 "In Jemen, ondanks steunbetuigingen van verschillende partijen, is het conflict naar een nieuw gewelddadig hoogtepunt getild. In Libië is het een soortgelijk verhaal. Maar er zijn ook andere conflicten, in de Syrische provincie Idlib houdt het bestand tussen Rusland en Turkije voorlopig stand. Toch is er nog geen nationaal staakt-het-vuren van kracht en dat is wel nodig om het virus te bestrijden. Zeker nu de eerste coronadoden worden gemeld in Syrië", zei Guterres.

(Lees verder onder de foto)

Ook in Syrië woedt het coronavirus.
AFP or licensors

Oekraïne

Ook Europese conflicten hebben steun toegezegd aan de oproep van Guterres. In Oekraïne riep de regering eveneens op voor een staakt-het-vuren, daags na Guterres zelf. Maar ook daar zijn de spanningen niet gaan liggen en inbreuken op het staakt-het-vuren blijven doorgaan. Guterres hoopt dat ook in Cyprus dingen in beweging worden gezet door de pandemie, al is daar al jaren geen geweldadig conflict meer aan de gang.

"Ik roep opnieuw op om in conflicten, de wereld rond, een staakt-het-vuren in te voeren. Ik richt me specifiek tot alle partijen van die conflicten en vraag hen om alles te doen wat mogelijk is om van dat staakt-het-vuren een realiteit te maken. De coronastorm komt ook naar jullie. We hebben al gezien dat het virus zich van landsgrenzen weinig aantrekt en dat het landen kan verwoesten. Het ergste moet nog komen. We moeten elk laatste beetje energie investeren in het bestrijden van het virus."

Meest gelezen