Getty Images

Liveblog: 7 miljoen mondmaskers aangekomen uit China, "bij eerste controle al twijfels over kwaliteit"

Er zijn vanmorgen 7 miljoen mondmaskers aangekomen uit China. Die worden nu op kwaliteit getest in labo's. En dat is nodig want "bij een eerste controle zijn er al twijfels opgedoken", zegt bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD). Verder zijn er de afgelopen 24 uur 132 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Dat brengt het totale aantal doden sinds de uitbraak van het virus in ons land op 1.143. Het aantal ziekenhuisopnames lijkt te stabiliseren tussen de 500 en 600 nieuwe patiënten per dag. Volg al het coronanieuws op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Maximaal 15 personen bij een begrafenis

In het Staatsblad zijn enkele concretiseringen van de coronamaatregelen gepubliceerd. Op begrafenissen mogen maximaal 15 personen aanwezig zijn, met een afstand van 1,5 meter tussen de aanwezigen. Huwelijksplechtigheden kunnen ook nog plaatsvinden, maar dan enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst. Dat betekent dus dat ouders de huwelijksceremonie van hun kinderen niet kunnen bijwonen, valt af te leiden uit het ministerieel besluit.

Pixabay

Minister De Backer na levering miljoenen maskers: "Bij eerste controle al twijfels over kwaliteit van maskers"

Op de luchthaven van Bierset bij Luik zijn vanmorgen 7 miljoen mondmaskers aangekomen uit China. De federale taskforce heeft er ook nog eens verscheidene miljoenen besteld. Die maskers worden eerst getest voor ze verder worden verdeeld door de FOD Economie en het Geneesmiddelenagentschap. En dat is nodig want volgens bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) zijn er bij de eerste controle al "twijfels" over de kwaliteit ervan.

"Het zal enkele dagen duren om te kijken of alles conform is, zeker op vlak van de kwaliteit", zegt minister De Backer in "Het Journaal". Is er dan opnieuw een bestelling geplaatst bij een leverancier die de kwaliteit niet kan garanderen? "Dat moet nu blijken", antwoordt De Backer. "Daarom dat we een systeem hebben ingevoerd om ervoor te zorgen dat er op het moment van aankomst nog eens een check wordt gedaan in Belgische labo's, ook al leek alles in orde bij een eerste check bij het vertrek."

Intussen zijn de afgelopen dagen wel al heel wat goedgekeurde maskers op de markt gebracht en zijn er bestellingen geplaatst die de komende weken gaan aankomen. "We hebben verder gewerkt om ervoor te zorgen dat we de hoogste noden op het terrein kunnen ledigen", besluit minister De Backer.

Videospeler inladen...

Advies aan Amerikanen om mondmaskers te dragen, Trump: "Het is vrijwillig"

De Amerikaanse bevolking krijgt het advies om buitenshuis een mondmasker te dragen. Dat heeft president Donald Trump aangekondigd. De CDC, het Amerikaanse gezondheidsagentschap, raadde mondmaskers tot nog toe enkel aan voor wie ziek is. Volgens Trump verandert dat advies dus. Al benadrukt hij dat het een vrijwillige keuze blijft om al dan niet een masker te dragen. Zelf zal hij het niet doen, zo kondigde hij aan.

Trump benadrukt ook dat het niet gaat om medische of gespecialiseerde mondmaskers. Die zijn bedoeld voor verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. "De meeste mensen kunnen zelf een mondmasker maken", luidt het.

Al 20 patiënten vanuit Limburgse ziekenhuizen naar andere provincie vervoerd

In de voorbije dagen zijn 20 coronapatiënten vanuit Limburgse ziekenhuizen naar een andere provincie gevoerd, om te voorkomen dat het te druk wordt op sommige afdelingen intensieve zorgen. Het vervoer gebeurt door Defensie.

De patiënten werden gebracht naar ziekenhuizen in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. "We houden dagelijks in het oog hoeveel bedden er bezet zijn in welk ziekenhuis", zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. "Er is een spreidingsplan, zodat patiënten soms doorverwezen kunnen worden naar ziekenhuizen waar er minder patiënten zijn opgenomen."

Patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere vervoeren, gebeurt pas van zodra 75 procent van de bedden op intensieve zorgen bezet is in een ziekenhuis. "Het is een noodrem die gehanteerd wordt om ervoor te zorgen dat er altijd een buffer van 25 procent vrij is", aldus Eyckmans. "Die buffer is nodig om de druk op het personeel niet nog hoger te leggen en omdat we willen dat er voor patiënten die heel snel achteruitgaan wel altijd plaats beschikbaar is in het dichtstbijzijnde ziekenhuis."

Corona wordt voortaan gebrouwen in Jupille

Brouwerij AB InBev verhuist de productie van het bier Corona van thuisland Mexico naar de Belgische vestiging in Jupille bij Luik. Dat is een gevolg van een verbod dat dochteronderneming Grupo Modelo opgelegd kreeg van de Mexicaanse overheid. Dat bevestigt woordvoerster Karolien Cloots van AB InBev in Leuven.

Grupo Modelo, een Mexicaanse dochter van AB InBev, stopt vanaf zondag noodgedwongen met het brouwen van alle bieren, waaronder het populaire Corona. De brouwerij volgt daarmee de aanbeveling van de Mexicaanse overheid, die de sector als een niet-essentiële activiteit beschouwt tijdens de coronacrisis.

De directie van AB InBev heeft daarom besloten om de productie over te hevelen naar de afdeling in Jupille-sur-Meuse in de provincie Luik. De snelle reactie van de Leuvense biergigant werd mede mogelijk gemaakt door een recente beslissing om het negentig jaar oude Corona-bier sowieso ook te gaan brouwen in Jupille. Het team werd al samengesteld. Het brouwen gebeurt volgens hetzelfde proces dat al negen decennia in Mexico wordt gebruikt, inclusief het gistingsproces en de opslag van dezelfde giststam die in Mexico wordt gebruikt.

AP2010

Gaan "coronacontroles" van politie te ver? Minister De Crem: "Geen politiestaat, rechten van burgers zijn gewaarborgd"

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vindt niet dat de politie te ver gaat in het afdwingen van de coronamaatregelen. Hij reageert daarmee op de kritiek van sommigen, onder meer uit liberale hoek, dat hij zijjn bevoegdheden heel ruim interpreteert en dat we evolueren richting een "politiestaat".

Lees meer in onderstaand artikel:

Burgemeesters Boom en Rumst willen liever geen Tomorrowland

Burgemeesters Jeroen Baert (N-VA) van Boom en Jurgen Callaert (N-VA) van Rumst zien het niet zitten dat er deze zomer een nieuwe editie van het dancefestival  "Tomorrowland" komt. Het festival trekt bezoekers van over de hele wereld, en het risico dat die het coronavirus opnieuw in ons land zouden importeren vinden ze te groot. De organisatoren van Tomorrowland beseffen dat de festivalzomer aan een zijden draadje hangt, maar vrezen voor de economische gevolgen van een afgelasting. 

Kliklijnen kunnen niet. Mensen die mensen gaan verklikken, dat brengt ons terug naar de meest duistere tijden van onze geschiedenis. Dat kan echt niet
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)
Videospeler inladen...

Iedereen die in buurt van Trump komt, zal worden getest

Met de verdere verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten neemt het Witte Huis extra maatregelen. Zo zal iedereen die dicht in de buurt van president Donald Trump of vicepresident Mike Pence komt een snelle coronatest moeten ondergaan. 

usage worldwide

Opnieuw bijna 600 doden in Frankrijk

In Frankrijk zijn op 1 dag tijd bijna 600 mensen gestorven als gevolg van het coronavirus. Maar dat zijn alleen de mensen die gestorven zijn in het ziekenhuis. Ook in rusthuizen en andere instellingen worden nu cijfers bijgehouden van mensen die sterven aan Covid-19. Daar zijn zeker in totaal al 1.400 mensen gestorven. Het totale aantal doden komt daarmee op meer dan 6.500 in Frankrijk.

Meest gelezen