Videospeler inladen...

Meer dan 1.000 doden in VS in 24 uur, "verplicht je gezicht bedekken als je buitenkomt in New York"

In de Verenigde Staten zijn in één dag tijd 1.169 mensen overleden als gevolg van een besmetting met het nieuwe coronavirus. Dat is niet alleen het hoogste dag-aantal in de VS tot nu, maar ook het hoogste in een land wereldwijd. Intussen kreunen de ziekenhuizen onder een tekort aan bedden en aan medisch materiaal. President Donald Trump heeft een militaire noodwet ingeroepen. En in de stad New York verplicht de burgemeester mensen hun gezicht te bedekken als ze op straat komen. "Ik moet nu een mondmasker dragen als ik buiten kom", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

In de Verenigde Staten zijn van woensdagavond 20.30 uur tot donderdagavond 20.30 uur plaatselijke tijd 1.169 sterfgevallen gemeld als gevolg van het nieuwe coronavirus. Voor het eerst stijgt het aantal doden in de VS tot boven de 1.000. De Johns Hopkins University, die de cijfers bijhoudt, zegt dat het het hoogste aantal doden in één dag in een land is. Tot nu was Italië het land waar in één dag de meeste mensen stierven (969 op 27 maart, red).  In totaal zijn nu al 5.983 Amerikanen overleden (gegevens Johns Hopkins vrijdag 3 april om 6.30u, red)

In heel de VS zijn nu al 245.213 officiële besmettingen met het nieuwe coronavirus geregistreerd, bijna een kwart miljoen dus. "In New York, de zwaarst getroffen staat, zijn 9.000 nieuwe gevallen bij gekomen, elke dag zijn het er 1.000 meer. Het gaat heel snel, er zijn hier nu al 93.000 besmettingen, waarvan 50.000 in New York City", zegt correspondent Björn Soenens. "Je ziet nu ook een sterke stijging in andere staten zoals Michigan, Pennsylvania, Louisiana. We zijn hier nog lang niet aan het einde."

(tekst gaat voort onder de afbeelding)

Johns Hopkins University

"Amper 20 patiënten in militair hospitaalschip"

De ziekenhuizen in New York kreunen onder de toename van nieuwe patiënten. Maandag meerde een militair hospitaalschip aan, bedoeld om patiënten op te vangen. "Dat werd nog onder luid gejuich onthaald: eindelijk verlichting. Er is plaats voor 1.000 patiënten, maar nu blijkt dat er nog maar 20 toegelaten zijn", zegt Soenens. "Dat komt door de grote bureaucratie en allerlei militaire protocollen."

"Coronapatiënten mogen er niet in, 49 andere aandoeningen mogen er ook niet behandeld worden. En dat terwijl de ziekenhuizen overbelast zijn met coronapatiënten. Daar zit de grote nood. Voor hen is er een tekort aan bedden, niet voor andere patiënten, waarvan er nu veel minder zijn. Er zijn ook minder bouw-, auto- en schietongelukken. Intussen is wel beslist om in het congrescentrum hier, waar plaats is voor 2.500 mensen, coronapatiënten op te vangen."

(tekst gaat voort onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Bedrijven verplicht om beademingstoestellen te maken, maar dat proces duurt maanden"

Niet alleen het tekort aan bedden vormt een probleem, ook het tekort aan medisch materiaal, en dan vooral beademingstoestellen. "Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, zegt dat er nog een voorraad is voor vijf dagen, daarna stelt zich een dik probleem." President Donald Trump heeft de Defense Production Act ingeroepen. "Dat is een militaire noodwet uit de jaren 50 waardoor bedrijven verplicht kunnen worden om medisch materiaal te produceren", legt Soenens uit.

"Nu wordt 3M verplicht om gespecialiseerde N95-mondmaskers te maken. En een paar dagen geleden werd autobouwer GM verplicht om een fabriek in te richten om beademingstoestellen te produceren. Maar dat gebeurt niet op een, twee, drie. Je hebt er expertise en arbeidskrachten voor nodig, en die vind je niet zo makkelijk. Het kan twee tot drie maanden duren voor die toestellen klaar zijn. Er worden ook andere bedrijven ingeschakeld, zoals General Electrics en Royal Philips, maar het is schrapen om voldoende toestellen te vinden."

(tekst gaat voort onder het audiofragment)

Bedek je gezicht, "en het hoeft niet met een professioneel mondmasker te zijn"

Net als in Europa wordt in de Verenigde Staten gediscussieerd over het dragen van mondmaskers. Bill de Blasio, de burgemeester van New York City, verplicht nu alle inwoners om hun gezicht te bedekken als ze op straat komen. Dat hoeft niet met een professioneel mondmasker, zegt De Blasio. "Integendeel, we willen niet dat u die maskers gebruikt waarvan er een tekort is bij de hulpverleners. Gebruik iets wat je zelf gemaakt hebt, een sjaal, een bandana..."

"Als ik buiten kom, moet ik nu een mondmasker dragen", zegt Soenens. "Er zijn hier experts die zeggen dat tot een kwart van de mensen besmet is zonder ziek te zijn, zonder dat ze het weten, waardoor ze zo ongeweten andere mensen kunnen besmetten. Je gezicht bedekken is dus niet om jezelf te beschermen, maar om anderen te beschermen."

Als ik nu op straat kom, moet ik een mondmasker dragen.

VS-correspondent Björn Soenens

President Donald Trump zou overwegen om de komende dagen een nationaal advies over mondmaskers en gezichtsbedekking uit te vaardigen. Tot nu toe is daar nog geen sprake van. "Ik denk niet dat het verplicht moet zijn, omdat niet iedereen erachter staat", zei Trump op zijn dagelijkse persconferentie gisteren. "We willen niet dat mensen zich kunstmatig beschermd voelen", zegt dokter Deborah Birx, die voor het Witte Huis de aanpak van het coronavirus coördineert. "Het is een aanvulling op eerder geformuleerde aanbevelingen zoals social distancing en veel je handen wassen."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt al sinds het begin van de uitbraak van het virus in China dat er geen bewijs is dat mondkapjes helpen om jezelf te beschermen tegen besmetting.

Videospeler inladen...

Meest gelezen